Saturday , 20 April 2024

ΔΙΟΠΑΣ: Επενδυτικό “μπαράζ” από τη βιομηχανία παραγωγής διχτυών – Νέα καινοτομικά προϊόντα – Ερευνητικό επισκέψιμο ενυδρείο

Στην υλοποίηση ενός μεγάλου επενδυτικού προγράμματος, ύψους 5 εκατ.ευρώ, που περιλαμβάνει καινούργιες παραγωγικές εγκαταστάσεις 10.000 τ.μ., προμήθεια νέου μηχανολογικού εξοπλισμού και δημιουργία ερευνητικού ενυδρείου, προχώρησε η βιομηχανία παραγωγής διχτυών Δίοπας ΑΕ. και προγραμματίζει ήδη για την περίοδο 2023-2025 πρόσθετη επέκταση με νέα επένδυση, ύψους 2 εκατ.ευρώ.

Το επενδυτικό πρόγραμμα, όπως γνωστοποίησε σε σημερινή συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Συμεών Διαμαντίδης, καλύφθηκε από ίδια κεφάλαια.

Στόχος των επενδύσεων είναι η διεύρυνση της παραγωγικής δυναμικότητας της επιχείρησης, ενώ παράλληλα η Δίοπας ΑΕ θέτει τις βάσεις για την ανάπτυξη ερευνητικής δραστηριότητας στις εγκαταστάσεις της, καθώς το ενυδρείο αποτελεί μία μοναδική υποδομή για τα ελληνικά δεδομένα και θα δώσει τη δυνατότητα για άσκηση εφαρμοσμένης έρευνας στο πεδίο των ιχθυοκαλλιεργειών και της δημιουργίας νέων τύπων διχτυών, που σέβονται το περιβάλλον, συμβάλλουν στην κυκλική οικονομία και ταυτόχρονα αποτελούν έναν σημαντικό “κρίκο” της λειτουργίας των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας. Παράλληλα, θα είναι πλήρως επισκέψιμο και θα λειτουργεί με βάση τις προδιαγραφές ενός εξειδικευμένου προγράμματος, το οποίο θα καλύπτει τις εκπαιδευτικές ανάγκες όλων των ηλικιών. Η λειτουργία του θα είναι μη κερδοσκοπική και ο χαρακτήρας του θα είναι επιμορφωτικός, τουριστικός και ερευνητικός.

Ήδη στο πλαίσιο της αξιοποίησης του ενυδρείου, το οποίο θα είναι πλήρως επισκέψιμο σε όλους περίπου σε ένα χρόνο από σήμερα, η Δίοπας ΑΕ έχει συμφωνήσει με το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) για την πρακτική άσκηση φοιτητών. Στο ΔΙΠΑΕ έχουν παραχωρηθεί 500 τ.μ., προκειμένου να αναπτύξει ερευνητικό κέντρο, το οποίο θα εστιάζει στο θαλάσσιο οικοσύστημα και στην “γαλάζια” οικονομία.

Στις νέες υποδομές της Δίοπας ΑΕ θα δημιουργηθεί και εκθετήριο παλιών εργαλείων, που αφορούν την βιοτεχνία, την αλιεία και την ιχθυοκαλλιέργεια.

Η Δίοπας ΑΕ αποτελεί έναν σταθερό συνεργάτη των μεγαλύτερων εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας στη χώρα μας, οι οποίες “πρωταγωνιστούν” και σε διεθνές επίπεδο.

Εντός της διετίας 2023-2025, η εταιρεία θα προβεί στην υλοποίηση νέων εγκαταστάσεων 5.000 τ.μ. με αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού παραγωγής διχτυών και σχοινιών με σκοπό τη δημιουργία ποιοτικών και καινοτόμων προϊόντων, που προστατεύουν το περιβάλλον. Επίσης, η Δίοπας ΑΕ θα αποκτήσει την παραγωγική δυνατότητα για την ανάκτηση πρώτης ύλης (pellet) από παλιά δίχτυα με σκοπό την πώληση του ή τη δημιουργία νέου ανακυκλωμένου νήματος. Η επένδυση αυτή θα είναι της τάξης των 2 εκατ. ευρώ και θα υποβληθεί αίτηση, ώστε να χρηματοδοτηθεί και από το Ταμείο Ανάκαμψης και τον Αναπτυξιακό Νόμο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *