Friday , 19 April 2024

Διπλή αύξηση στους μισθούς των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα φέρνει το 2021

Του Γ. Κατσιάνη

Θετικές προσδοκίες σε χιλιάδες εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα δημιουργεί η νέα χρονιά, μετά την απόφαση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και σε «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης.

Ειδικότερα, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες (3%) από την 1η Ιανουαρίου, συνεπάγεται αύξηση των καθαρών αποδοχών που κυμαίνεται από 8 ευρώ (για όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ) ως και 23 ευρώ τον μήνα (για όσους έχουν μηνιαίες αποδοχές 2000 ευρώ).

Για παράδειγμα, εργαζόμενος με μηνιαίο μισθό 1200 ευρώ το μήνα, θα λάβει αύξηση 15 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου του 2021 ενώ το ετήσιο όφελος που θα έχει ανέρχεται στα 180 ευρώ.  

Ωστόσο, μεγαλύτερα θα είναι τα οφέλη για τους εργοδότες καθώς το αντίστοιχο κέρδος από το «κούρεμα» των ασφαλιστικών εισφορών ξεκινά από 12 ευρώ τον μήνα (για τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ) και ξεπερνά τα 35 ευρώ (εάν ο μισθός είναι άνω των 2.000 ευρώ).

Εισφορά αλληλεγγύης

Την ίδια ώρα, το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης για ένα χρόνο, δίνει «ανάσα» σε εργαζόμενους με ετήσιες αποδοχές άνω των 12.000 ευρώ.

Για παράδειγμα, μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 22.000 ευρώ έχει 5% συντελεστή και φέτος πλήρωσε για εισφορά αλληλεγγύης το ποσό των 676 ευρώ. 

Αυτό σημαίνει ότι με τη νέα ρύθμιση και την απαλλαγή από την συγκεκριμένη εισφορά, το 2021 ο φορολογούμενος θα έχει όφελος 56 ευρώ τον μήνα.

Αν προσθέσει κανείς και το όφελος που έχει ο συγκεκριμένος εργαζόμενος από την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τότε το συνολικό όφελος ανέρχεται στα 74 ευρώ τον μήνα ή σε 888 ευρώ το χρόνο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *