ΔΝΤ για Ελλάδα: Πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,4% το 2019 αλλά και”καμπανάκι” για...

ΔΝΤ για Ελλάδα: Πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,4% το 2019 αλλά και”καμπανάκι” για επενδύσεις και υψηλή φορολογία

337
SHARE
Kathoristikis simasias gia to ellinio programma i avriani synedriasi tou E.S. tou DNT

Με ρυθμούς 2,4% εκτιμά το ΔΝΤ ότι θα αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία το 2019, μετά τη μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 2,1% το 2018, χάρη στις εξαγωγές, τη δυναμική του τουρισμού, αλλά και την ανάκαμψη της κατανάλωσης.

Χτυπά όμως «καμπανάκι» για «άτονη αύξηση των επενδύσεων», για πιο έντονους κινδύνους λόγω των παρακαθηκών της κρίσης, όπως το υψηλό δημόσιο χρέος, η επιδείνωση των ισολογισμών του ιδιωτικού τομέα και η αδύναμη νοοτροπία πληρωμών και για φρένο στη μεταρρυθμιστκή προσπάθεια λόγω του ότι η χώρα οδεύει στις κάλπες και ζητά  πιο γοργό βηματισμό στη μείωση των φόρων και την εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών, αλλά και περισσότερη ευελιξία στην αγορά εργασίας.

Προτεραιότητα, όπως σημειώνει το ΔΝΤ στην πρώτη του έκθεση συμπερασμάτων στο στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής παρακολούθησης είναι να δημιουργηθεί ο δημοσιονομικός χώρος «για τη μείωση των άμεσων φόρων, την αύξηση των δημόσιων επενδύσεων και των στοχευμένων κοινωνικών δαπανών, την επιτάχυνση της εξυγίανσης των ισολογισμών των τραπεζών, την ενίσχυση της ελαστικότητας της αγοράς εργασίας και της ανταγωνιστικότητας κόστους». Όλα τα παραπάνω, όπως προσθέτει,  θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στην άμβλυνση των εντεινόμενων κινδύνων.

Η κυβέρνηση, τονίζει μεταξύ άλλων το Ταμείο, θα πρέπει να θέσει ως προτεραιότητα την μείωση των συντελεστών φορολογίας σε μισθούς και κέρδη, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από την – προγραμματισμένη για την επόμενη χρονιά- διεύρυνση της φορολογικής βάσης στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων. Επίσης   επαναλαμβάνει ότι απαιτείται επανεξισορρόπηση του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής κατά τρόπο φιλικό προς την ανάπτυξη και η προετοιμασία προληπτικών σχεδίων για την αντιμετώπιση δημοσιονομικών κινδύνων. 

LEAVE A REPLY