Friday , 29 March 2024

ΔΟΥ και τράπεζες κατάσχεσαν αγροτικές επιδοτήσεις, λόγω οφειλών στο δημόσιο

Του Γ. Κατσιάνη

Σιγή ιχθύος εξακολουθεί να τηρεί η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τις περικοπές στις αποζημιώσεις παραγωγών από το αποθεματικό κρίσης της Κομισιόν.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από ένα μήνα ο αγροτικός σύλλογος γεωργών Βέροιας είχε κάνει λόγο για «άδικη, επιλεκτική και διχαστική για τους αγρότες οικονομική στήριξη ορισμένων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ)» ενώ σημείωνε ότι «το ταμείο αποθεματικών κρίσης της ΕΕ δεν απευθύνεται σε εκλεκτούς του κ. Γεωργαντά αλλά σε όλους τους αγρότες Ευρωπαίους πολίτες».

Σήμερα, το thesseconomy.gr αποκαλύπτει ότι περίπου 2.000 αγρότες αν και είδαν τα χρήματα της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, δεν μπορούν να τα λάβουν, λόγω οφειλών που έχουν σε ΔΟΥ ή τράπεζες.

Προφανώς, πρόκειται για άδικη πράξη, αν λάβει κανείς υπόψη του την παράγραφο 5, άρθρο 12 του νόμου 4587/24.12.18 που ορίζει ότι «οι προκαταβολές, οι ενδιάμεσες και οι τελικές πληρωμές που λαμβάνουν οι δικαιούχοι βάσει καθεστώτων στήριξης στα πλαίσια της κοινής αγροτικής πολιτικής, οι οποίες αφορούν: α) τη βασική ενίσχυση, β) την πράσινη ενίσχυση, γ) τις ενισχύσεις που χορηγούνται σε γεωργούς νεαρής ηλικίας, δ) τις ενισχύσεις που χορηγούνται σε μικροκαλλιεργητές, ε) τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και στ) την ειδική ενίσχυση βάμβακος του Κανονισμού 1307/2013, δεν κατάσχονται στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν υπόκεινται σε κανενός είδους παρακράτηση και δεν συμψηφίζονται με οφειλές προς το Δημόσιο και οποιονδήποτε φορέα του δημόσιου τομέα, καθώς και προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, μέχρι του ποσού των επτά χιλιάδων πεντακοσίων (7.500) ευρώ ετησίως».

Συνεπώς, είναι άμεση ανάγκη η έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου, σύμφωνα με την οποία θα ανακαλείται η παράνομη δέσμευση των ποσών της επιδότησης, λόγω οφειλών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *