Wednesday , 13 November 2024

Δραστική αλλαγή του νομικού πλαισίου για τα πνευματικά-συγγενικά δικαιώματα ζητά το ΕΕΘ

Τη δραστική μεταρρύθμιση του νομικού πλαισίου που ισχύει στον τομέα της διαχείρισης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων,
στο πρότυπο των άλλων ευρωπαϊκών κρατών, ζήτησε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης, από το βήμα σχετικής εκδήλωσης, που διοργάνωσε το Επιμελητήριο.

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Θ. τόνισε ότι το Επιμελητήριο συλλέγει κάθε χρόνο εκατοντάδες παράπονα και καταγγελίες για θέματα που σχετίζονται με τα πνευματικά δικαιώματα, τα οποία πληρώνουν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων, που έχουν μουσική επένδυση στην επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Για το λόγο αυτό κάλεσε τους αρμοδίους να ακολουθήσουν την ευρωπαϊκή εμπειρία και να εφαρμόσουν ένα πλαίσιο ορθής λειτουργίας με διαφάνεια και δικαιοσύνη.

Η εκδήλωση είχε ως τίτλο «Δημόσια εκτέλεση μουσικής: προκλήσεις και λύσεις» και στη διάρκεια της αναλύθηκαν όλα τα ζητήματα των πνευματικών δικαιωμάτων. Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (Ο.Π.Ι.) Γιάννης Αντωνιάδης διαβεβαίωσε τους παρισταμένους ότι τα παλιά προβλήματα, που τόσο ταλαιπώρησαν τους επαγγελματίες ανήκουν πλέον στο παρελθόν και κάλεσε μάλιστα όποιον έχει υπόψιν του σκανδαλώδεις υποθέσεις να τις καταγγείλει στη Δικαιοσύνη. Ανέλυσε δε το νέο πλαίσιο λειτουργίας με τις εταιρίες διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων και απάντησε σε ερωτήσεις των μελών του Ε.Ε.Θ. για τον μηχανισμό είσπραξης και άλλα ζητήματα.

Ομιλητές ήταν ακόμη το μέλος του Νομικού Τμήματος του Ο.Π.Ι. Μαρία Μουστάκα και ο Στ. Μωραΐτης, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, ο οποίος χειρίστηκε από μέρους της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων.

Όπως τονίστηκε στην εκδήλωση, ο κάθε επαγγελματίας θα πρέπει να αναζητήσει από την ιστοσελίδα www.opi.gr την κατηγορία στην οποία ανήκει αλλά και πληροφορίες για τον τρόπο καταβολής των δικαιωμάτων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *