Δύο ταχύτητες στην οικονομία της Θράκης, σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση της...

Δύο ταχύτητες στην οικονομία της Θράκης, σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας

519
SHARE

Δύο ταχύτητες στην τοπική οικονομία και αναπτυξιακή προοπτική της Θράκης καταδεικνύει η ετήσια έκθεση της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης, με την Αλεξανδρούπολη σε αναπτυξιακή τροχιά, σε αντίθεση κυρίως με την Ξάνθη και σε μικρότερο βαθμό και με την Κομοτηνή. Βασικό εύρημα της έκθεσης είναι επίσης ότι το ανερχόμενο ποσοστό της συμβολής του τουρισμού στο ΑΕΠ της περιοχής, το οποίο ωστόσο είναι αρκετά μικρότερο σε σύγκριση με το αντίστοιχο πανελλαδικό, καθώς διαμορφώνεται στο 6,05%, ενώ Τουρκία και Βουλγαρία πρωταγωνιστούν στον εισερχόμενο τουρισμό και το 65% όσων επιχειρήσεων λειτουργούν στα παραδοσιακά κέντρα των τριών πρωτευουσών της Θράκης (Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη και Κομοτηνή) να πραγματοποιεί πωλήσεις σε αλλοδαπούς καταναλωτές,

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έρευνα-έκθεση, στην οποία συμμετείχαν οι Εμπορικοί Σύλλογοι των πρωτευουσών των τριών νομών της Θράκης και 389 ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, το 2017 έκλεισε με μία στις δύο επιχειρήσεις της Θράκης να καταγράφει πτώση τζίρου σε σύγκριση με το 2016 κατά μέσο όρο. Η Αλεξανδρούπολη ωστόσο σε αντίθεση με την Ξάνθη και την Κομοτηνή, καταγράφει θετικό πρόσημο στην οικονομία της, γεγονός που σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας και πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου  Αλεξανδρούπολης, Κωνσταντίνο Χατζημιχαήλ, ο οποίος υπογράφει και την έκθεση αποδίδεται στις επικείμενες παραχωρήσεις χρήσεων στο λιμάνι, στον αγωγό TAP, τα σχέδια για το LNG κ.ο.κ. που έχουν  δημιουργήσει μια ιδιαίτερη δυναμική για την πόλη και συμπαρασύρουν θετικά και τους καταναλωτές, οι οποίοι νιώθουν πιο ασφαλείς για την περιοχή και το μέλλον τους. Μείωση τζίρου αναφέρει για το 2017 ποσοστό 34,87%, ενώ αύξηση ποσοστό 37,46%, δηλαδή περισσότερες.

Αντιθέτως στην Ξάνθη οι 6 στις 10 επιχειρήσεις του δείγματος -ποσοστό 63,44%  – αναφέρουν μείωση τζίρου το 2017, και μόλις 12,90% αναφέρει αύξηση, ενώ στην Κομοτηνή μείωση τζίρου κατέγραψε η μία στις δύο επιχειρήσεις της Κομοτηνής, συγκεκριμένα, ποσοστό 47,64%, έναντι ποσοστού 29,42% που αναφέρει αύξηση τζίρου.

Οι οδικές αφίξεις μη-κατοίκων από το τελωνείο των Κήπων αυξήθηκε το 2017 σε 784.672 άτομα, έναντι 667.105 το 2016 (ποσοστιαία μεταβολή-άνοδος 17,62%), ενώ αύξηση καταγράφηκε στις οδικές αφίξεις και από τις Καστανιές, με 271.112 άτρομα έναντι 220.669 το 2016.

Ωστόσο, οι αφίξεις από τις Καστανιές, που είναι ξεκάθαρα τουρίστες, δεν συγκρατούνται στην περιοχή και κατά κανόνα κατευθύνονται σε άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας. Η συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ της περιοχής, όπως επισημαίνει ο κ.Μιχαηλίδης, είναι μεν ανερχόμενη από το 2013 και εξής, αλλά παραμένει χαμηλή σε σύγκριση με τον πανελλαδικό μέσο όρο.

LEAVE A REPLY