«Δώστε στέγη στην Τέχνη»- Άμεση εγκατάσταση στο Παπάφειο ζητούν οι μαθητές του...

«Δώστε στέγη στην Τέχνη»- Άμεση εγκατάσταση στο Παπάφειο ζητούν οι μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου

660
SHARE

Με κινητοποιήσεις, διαμαρτυρίες, αλλά και με επιστολές ακόμη και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, οι μαθητές του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου και των Λυκειακών Τάξεων του Δήμου Αμπελοκήπων- Μενεμένης προσπαθούν να αναδείξουν το πρόβλημα στέγης που αντιμετωπίζουν και ζητούν το αυτονόητο: Ένα σχολικό κτίριο που θα στεγάσει όλα τα τμήματά του και θα διαθέτει την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή για την ομαλή και σωστή λειτουργία του Καλλιτεχνικού Σχολείου, που είναι και το μοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα με προσανατολισμό στις καλές τέχνες (εικαστικά – θέατρο – χορό) συγκεντρώνοντας περίπου 300 μαθητές από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Εδώ και 11 χρόνια μαθητές, καθηγητές και γονείς έχουν… χορτάσει από υποσχέσεις οι οποίες ποτέ δεν υλοποιούνται και παραμένουν … μοιρασμένοι σε δύο σχολεία –σε απόσταση 2 χλμ. το ένα από το άλλο- κάνοντας μάλιστα μαθήματα σε υπόγεια και σε χώρους στους οποίους κάθε άλλο παρά μπορούν να ανθίσουν οι τέχνες και ο πολιτισμός. Και τώρα, που φάνηκε μια αχτίδα ελπίδας για μετεγκατάσταση του σχολείου σε έναν νέο ενιαίο χώρο και συγκεκριμένα στο Παπάφειο (σ.σ. η διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνα Νοτοπούλου έχει «ανοίξει» τη σχετική διαδικασία διαλόγου των εμπλεκόμενων φορεών), κάποιοι… υπεύθυνοι επιχειρούν να θέσουν προσκόμματα για να αποτρέψουν τη μετεγκατάσταση του σχολείου που είναι μονόδρομος για την ανάπτυξή του και τη βελτίωση των συνθηκών σπουδών.

Πριν λίγες μέρες, με αφορμή την έλευση στη Θεσσαλονίκη του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, οι μαθητές του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου και των Λυκειακών Τάξεων του Δ. Αμπελοκήπων-Μενεμένης, πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας με αίτημα την άμεση ενιαία στέγαση του σχολείου στο Παπάφειο Ίδρυμα η οποία φαίνεται πως είναι και η μόνη ορατή και εφικτή λύση η οποία θα εξασφαλίσει άμεσα αξιοπρεπείς συνθήκες εκπαίδευσης. Παράλληλα γνωστοποίησαν το θέμα στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ενώ με επιστολή τους απάντησαν και στους δημάρχους της δυτικής Θεσσαλονίκης οι οποίοι φέρεται να «μπλοκάρουν» τη μετεγκατάσταση του σχολείου στο Παπάφειο, παρότι δεν έκαναν τίποτα όλα τα προηγούμενα χρόνια για να εξασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου σε ενιαίο κτίριο.

Υποσχέσεις και αντιδράσεις

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου έξι δήμαρχοι δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν την μετεγκατάσταση του σχολείου επειδή, όπως λένε, έτσι υποβαθμίζεται η δυτική Θεσσαλονίκη και αντιμετωπίζεται για μία ακόμη φορά με ταξική διάκριση και εχθρότητα. Επίσης, οι δήμαρχοι που αντιδρούν υποστηρίζουν ότι το 60% των μαθητών του σχολείου προέρχεται από τη δυτική Θεσσαλονίκη ενώ απαντούν και εξ… ονόματος των γονέων των μαθητών λέγοντας πως ούτε αυτοί θα αποδεχθούν την μετεγκατάσταση. Προτείνουν δε –για πολλοστή φορά- ως λύση στο πρόβλημα, την… κατασκευή νέου διδακτηρίου σε οικόπεδο που βρίσκεται στην οδό Μοναστηρίου, χωρίς βέβαια να διευκρινίζουν αν είναι «καθαρό» το ιδιοκτησιακό καθεστώς του οικοπέδου και χωρίς να δεσμεύονται για τις πηγές χρηματοδότησης…

Λύση τώρα!

Οι όποιες αποφάσεις, πάντως, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του 15μελούς συμβουλίου του Σχολείου, πρέπει να ληφθούν άμεσα, ώστε η νέα σχολική χρονιά να βρει επιτέλους τους μαθητές σε ένα κατάλληλο σχολικό περιβάλλον που θα εξασφαλίζει τους απαραίτητους χώρους και τις υποδομές για την απρόσκοπτη διεξαγωγή των μαθημάτων όλων των κατευθύνσεων. Επιπρόσθετα, θα διασφαλιστεί η ασφάλεια μαθητών και καθηγητών οι οποίοι σήμερα μετακινούνται από το ένα κτίριο στο άλλο που απέχουν 2 χλμ μεταξύ τους (σ.σ. το γυμνάσιο φιλοξενείται στο κτήριο του 3ου Λυκείου Αμπελοκήπων και οι τρεις τάξεις του Λυκείου στο κτήριο του 2°” Γυμνασίου Μενεμένης).

«Δεν είναι δυνατόν ένα καλλιτεχνικό ή μουσικό σχολείο να λειτουργεί διασπασμένο σε δύο κτήρια τα οποία μάλιστα απέχουν μεταξύ τους δύο περίπου χιλιόμετρα, γιατί από την πρώτη γυμνασίου μέχρι την τρίτη λυκείου, υπάρχουν κοινές δράσεις και η διεύθυνση του σχολείου είναι και πρέπει να είναι κοινή για όλες τις τάξεις, όπως συμβαίνει σε όλα τα καλλιτεχνικά και μουσικά σχολεία της Ελλάδας. Επιπλέον, δεν έχουμε διαθέσιμους χώρους για να αναπτυχθεί η διδασκαλία των ειδικών μαθημάτων, ούτε βέβαια αίθουσα εκδηλώσεων για τις θεατρικές παραστάσεις, αν και το σχολείο μας έχει και Θεατρική κατεύθυνση», σημειώνουν οι μαθητές υπογραμμίζοντας μάλιστα πως στην Αθήνα ήδη την περασμένη χρονιά ξεκίνησε την λειτουργία του και τρίτο καλλιτεχνικό σχολείο! Αναφερόμενοι δε στις αντιδράσεις που φέρεται να διατυπώνονται από τους έξι δημάρχους οι μαθητές απαντούν: «Το όνειρό μας δεν μπορεί κανένας δήμαρχος, ούτε έξι δήμαρχοι ούτε οι δήμαρχοι όλης της Ελλάδας, να μας το σβήσουν. Ούτε βέβαια είμαστε πίτα για να μας χωρίσετε σε ανατολική και δυτική Θεσσαλονίκη…. Το σχολείο μας είναι ένα για όλα τα παιδιά του πολεοδομικού συγκροτήματος και της υπαίθρου της Θεσσαλονίκης. Επίσης, το σχολείο μας, είναι ένα και για όλα τα παιδιά της Θεσσαλονίκης ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, καταγωγής, κλπ. Όμως, ένα δημόσιο καλλιτεχνικό σχολείο που δεν γνωρίζει ούτε δήμους, ούτε σύνορα, ούτε διακρίσεις, για να αναπτυχθεί, να ανθίσει, θέλει τα βασικά, δηλαδή, κτήριο».

LEAVE A REPLY