Δ.Παπαδημητρίου: Οι Εβραίοι Μάρτυρες της Θεσσαλονίκης αποτελούν παράδειγμα αγώνα κατά του ναζισμού...

Δ.Παπαδημητρίου: Οι Εβραίοι Μάρτυρες της Θεσσαλονίκης αποτελούν παράδειγμα αγώνα κατά του ναζισμού και του ολοκληρωτισμού

681
SHARE

Μήνυμα περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ απηύθυνε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο οποίος εκπροσώπησε την Κυβέρνηση στην εκδήλωση μνήμης υπέρ των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στην Αποθήκη Γ’ του ΟΛΘ.

Υπογραμμίζοντας ότι οι Εβραίοι Μάρτυρες της Θεσσαλονίκης αποτελούν ένα παράδειγμα αγώνα κατά του ναζισμού και κάθε είδους ολοκληρωτισμού από τον οποίο υπέφερε η ανθρωπότητα τον περασμένο αιώνα και ότι η ιστορία τους «είναι μια τέτοια περίπτωση που οφείλουμε να μελετήσουμε ξανά, καθώς θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι πάντοτε θα ελλοχεύει ο κίνδυνος η ανθρωπότητα να παγιδευτεί ξανά σε επικίνδυνες ατραπούς», ο κ.Παπαδημητρίου πρόσθεσε: «Η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης αποτελεί άλλωστε έναν ακόμα κρίκο επαφής μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ. Όπως ξέρετε οι δύο χώρες τα τελευταία χρόνια έχουν εισέλθει σε μια νέα περίοδο στις πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις τους. Έχουν μπει οι βάσεις ήδη για ακόμη μεγαλύτερη σύσφιξη των σχέσεων, που θα είναι προς το συμφέρον των δύο λαών».

Οι δύο λαοί – συνέχισε ο υπουργός Οικονομίας  και Ανάπτυξης – έχουν πίσω τους μια μακραίωνη ιστορία που συνυπάρχουν στην περιοχή της Μεσογείου. Περνώντας από διαφορετικά στάδια κάθε φορά ο καθένας, χαρακτηρίζονταν και οι δύο από αξίες όπως η ροπή στις τέχνες, ο σεβασμός στον άνθρωπο, το εμπορικό πνεύμα και η αίσθηση ανεξαρτησίας. Οι δύο λαοί συναντήθηκαν σε αυτή την πόλη, πορεύτηκαν μαζί για αιώνες μέχρι που ο ναζισμός ανέκοψε βίαια αυτή την όμορφη πορεία. Στην μνήμη αυτών των ανθρώπων οφείλουμε να συνεχίσουμε να πορευόμαστε μαζί είτε εντός της Ελλάδας και του Ισραήλ, είτε εκτός των χωρών μας σε επίπεδο ομογένειας. Είμαι σίγουρος, στις δύσκολες εποχές που ζούμε, πως με αυτόν τον τρόπο, στέλνοντας το μήνυμα της αγαστής συνεργασίας και του πλήρους σεβασμού ο ένας για τον άλλον, στο τέλος, μόνο κερδισμένοι μπορούμε να βγούμε, όχι μόνο οι δύο λαοί, αλλά και οι υπόλοιποι στην ευρύτερη περιοχής μας».

«Η μαύρη σελίδα του Ολοκαυτώματος οφείλει να είναι η αφετηρία για ένα καλύτερο αύριο που θα δημιουργήσουμε όλοι μαζί» επεσήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ και στηλίτευσε την πρόσφατη βεβήλωση του Μνημείου Ολοκαυτώματος  και της αφίσας της έκθεσης «Κοινοί Ιεροί Τόποι» που έφερε το αστέρι του Δαυίδ.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης εξέφρασε την επιθυμία της δημοτικής αρχής «η ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας και το Μουσείο του Ολοκαυτώματος να αποτελέσουν το νέο μνημονικό άξονα της πόλης, την αφετηρία και την απόληξη της μεγάλης, πολυπολιτισμικής, χριστιανικής, μουσουλμανικής, και εβραϊκής διαδρομής της Θεσσαλονίκης», ενώ ο  Περιφερειάρχης Κεντρκής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, αποκάλεσε εξοργιστικό περιστατικό τη βεβήλωση του μνημείου και επεσήμανε ότι ο ρατσισμός έχει κάνει την εμφάνιση του ξανά στην Ελλάδα με παράλληλη αναβίωση του αντισημιτισμού.

«Το κακό που έγινε δεν μπορεί να αντιστραφεί, αλλά έχουμε ιερό καθήκον νη μην ξεχάσουμε ποτέ το Ολοκαύτωμα», τόνισε σε δηλώσεις του πριν την εκδήλωση ο πρέσβης της Γερμανίας, Γενς Πλαίτνερ, σύμφωνα με τον οποίον η νεότερη γενιά Γερμανών αισθάνεται μια αιώνια ντροπή για αυτά που έκαναν Γερμανοί.

 

LEAVE A REPLY