Δ. Παπαδημητρίου: Σε τροχιά ανάκαμψης η ελληνική οικονομία

Δ. Παπαδημητρίου: Σε τροχιά ανάκαμψης η ελληνική οικονομία

530
SHARE
Δ. Παπαδημητρίου: Σε τροχιά ανάκαμψης η ελληνική οικονομία

Την πεποίθηση ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται πλέον εκτός κινδύνου, έχοντας εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης εξέφρασε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, στη διάρκεια της ομιλίας του στο καθιερωμένο γεύμα εργασίας που παρέθεσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), μετά τη λήξη της γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), που πραγματοποιήθηκε και φέτος στη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία της ΔΕΘ.

Απευθυνόμενος στα μέλη της γενικής συνέλευσης της ΚΕΕΕ, ο κ. Παπαδημητρίου υποστήριξε ότι η οικονομία ανακάμπτει ταχύτατα σε όλα τα επίπεδα και παρέθεσε μια σειρά δεικτών που, όπως είπε, το επιβεβαιώνουν. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι τελικά η αύξηση του ΑΕΠ, για το 2017, θα υπερβεί το στόχο του 1,8% και μίλησε για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης έναντι των θεσμών και των αγορών μετά το επιτυχές κλείσιμο της β’ αξιολόγησης και την πρόταση της Κομισιόν για έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος.

Όπως είπε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός τα spread των ελληνικών κρατικών ομολόγων μειώθηκαν πάνω από 300 μονάδες βάσης, σε λιγότερο από ένα χρόνο, ενώ οι Ξένες Άμεσες Επενδύσεις (ΞΑΕ), οι οποίες αποτελούν την ατμομηχανή της ανάκαμψης, το 2016, συνολικά αυξήθηκαν 170% έναντι του 2015 υπερβαίνοντας κατά 800 εκατομ. ευρώ τα επίπεδα εισροών του 2014, ενώ το α’ εξάμηνο του 2017 σημείωσαν νέα άνοδο 185% έναντι του α’ εξαμήνου 2016. Επισήμανε ακόμη ότι οι εξαγωγές αγαθών του α’ εξαμήνου 2017 είναι οι υψηλότερες της τελευταίας δεκαετίας με τις βιομηχανικές εξαγωγές να κυριαρχούν, τις τουριστικές εισροές να σημειώνουν νέο ρεκόρ το 2017 και το Γενικό Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής στην Ελλάδα να σημειώνει σταθερή άνοδο τα τελευταία χρόνια, καθώς «από ετήσια κάμψη -1,9% το 2014 πέρασε σε άνοδο 1% το 2015 και 2,5% το 2016, ενώ το α’ εξάμηνο 2017 σημειώνει ακόμη μεγαλύτερη αύξηση 6%, δηλαδή τρεις φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη περίοδο του 2016».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης στον εποχικά προσαρμοσμένο Δείκτη Υπεύθυνων Προμηθειών (PMI) για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα, ο οποίος, τον Αύγουστο του 2017, κατέγραψε τιμή πάνω από το σημαντικό σημείο μηδενικής μεταβολής των 50,0 μονάδων και έκλεισε στις 52,2 μονάδες, σημειώνοντας υψηλό εννέα ετών στην ανάπτυξη του κλάδου.

Σημείωσε ακόμη πως για πρώτη φορά εφέτος ανακάμπτει η οικοδομική δραστηριότητα και το λιανικό εμπόριο, ότι τα ιδιωτικά χρέη μειώθηκαν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, ότι το κόστος δανεισμού του ιδιωτικού τομέα μειώνεται σταδιακά, ότι αυξάνονται οι θέσεις εργασίας και ότι μειώνεται η ανεργία.

Αναφερόμενος, τέλος, στη φορολογία ο κ. Παπαδημητρίου παραδέχτηκε πως είναι πράγματι υψηλή, πλην όμως, σημείωσε πως είναι χαμηλότερη σε σχέση με την… Ιταλία, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Είναι όπως είπε υψηλότερη από τη Βουλγαρία, την Τσεχία και την Ιρλανδία…

LEAVE A REPLY