Δ. Στρατούλης: Περίπου 35 βουλευτές ζητούσαν επιστροφή στη δραχμή το 2015

Δ. Στρατούλης: Περίπου 35 βουλευτές ζητούσαν επιστροφή στη δραχμή το 2015

646
SHARE
Δ. Στρατούλης: Περίπου 35 βουλευτές ζητούσαν επιστροφή στη δραχμή το 2015

Σε αποκαλύψεις σχετικά με το επίμαχο πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης της χώρας από ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ προχώρησε ο πρώην υπουργός και νυν στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας, Δημήτρης Στρατούλης μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στην εκπομπή του Γ. Αυτιά στον Σκάι.

Ο κ. Στρατούλης υπογράμμισε ότι  πέντε υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα τους και ο ίδιος, και συνολικά περίπου 35 βουλευτές ζητούσαν το 2015 επιστροφή στην δραχμή. Όπως είπε ο ίδιος η πρόταση για Grexit τέθηκε σε σειρά συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο οκτάμηνο του 2015, και μάλιστα τον Απρίλιο τροπολογία τους για διακοπή της εξυπηρέτησης του χρέους σχεδόν απέσπασε πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή. Ωστόσο, πρόσθεσε, την πρόταση για οικειοθελές Grexit απέρριπταν σταθερά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και το οικονομικό επιτελείο, συμπεριλαμβανομένου του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Ο κ. Βαρουφάκης ήταν «φανατικά» κατά της εξόδου από το ευρώ, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στρατούλης.

Επισήμανε ακόμη ότι η απειλή εξόδου από το κοινό νόμισμα ήταν το μόνο σχέδιο που θα μπορούσε να τρομάξει τους πιστωτές στη διαπραγμάτευση, καθώς θα έθετε σε κίνδυνο θεμελιώδη συμφέροντά τους, ενώ αναφερόμενος στις επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με τη Ρωσία είπε ότι τα ταξίδια του Παναγιώτη Λαφαζάνη στη Μόσχα και η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν είχαν ως κύριο ζητούμενο την επέκταση του ρωσο-τουρκικού αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream και στην Ελλάδα. Επιβεβαίωσε πως η Αθήνα ζήτησε οικονομική στήριξη από τη Ρωσία, πλην όμως, όπως σημείωσε, επρόκειτο για «προκαταβολή» που προοριζόταν για την κατασκευή του αγωγού, ο οποίος εν τέλει μπλοκαρίστηκε μετά τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ εκείνο το καλοκαίρι.

Τέλος, ο κ. Στρατούλης διέψευσε κατηγορηματικά ως «ωμό ψέμα» τις φήμες ότι η ομάδα Λαφαζάνη σχεδίαζε έφοδο στο Νομισματοκοπείο και κλοπή των αποθεμάτων ευρώ. Όπως είπε το στέλεχος της ΛΑΕ, στόχος όσων διέρρεαν αυτές τις πληροφορίες ήταν «να μας χαρακτηρίσουν ”συμμορία της δραχμής”», ενώ εξήγησε πως η πρόταση των πέντε υπουργών ήταν να τεθεί η Τράπεζα της Ελλάδος εκτός ευρωσυστήματος και υπό πλήρη δημόσιο έλεγχο, ώστε να αρχίσει να τυπώνει δραχμές.

LEAVE A REPLY