Sunday , 26 January 2025

Είδος προς εξαφάνιση η γαλακτοπαραγωγός αγελαδοτροφία στην Ελλάδα – Εισάγεται το 70% της κατανάλωσης γάλακτος -Μόνο το 30% είναι ελληνικό

Φωνή απόγνωσης από τους παραγωγούς γάλακτος στην Ελλάδα. Όπως εξηγεί στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος της Ένωσης αγελαδοτρόφων της φυλής Χολστάιν Ηλίας Κοτούλας «κάθε χρόνο παράγουμε όλο και μικρότερη ποσότητα γάλακτος. Φέτος θα είμαστε γύρω στους 50.000 τόνους σε παραγωγή. Θα παράξουμε λιγότερο γάλα σε σχέση με πέρσι που η παραγωγή μας έφτανε τους 60.000 τόννους γάλακτος. Ένα ακόμη θέμα είναι ότι λιγοστεύουν και οι παραγωγοί. Από 2.200 που ήμασταν, μειωνόμαστε και έχουμε μείνει 1.800. Βέβαια η μείωση των παραγωγών είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα. Μεγαλώνουν σε ηλικία και εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας που υπάρχει με την ενέργεια οι νεότεροι δεν ασχολούνται με τη δουλειά. Αρχίζουν και κλείνουν οι φάρμες», λέει με πίκρα ο κ. Κοτούλας.

Μείωση στην παραγωγή
Κάθε χρόνο η παραγωγή γάλακτος μειώνεται στη χώρα μας. «Η παραγωγή μειώθηκε φέτος περίπου 10%», αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης και προσθέτει: «Το γάλα που παράγουμε στην Ελλάδα καλύπτει μόνο το 30% της εγχώριας κατανάλωσης. Το υπόλοιπο 70% είναι εισαγόμενο από Βουλγαρία, Ρουμανία, από τις γειτονικές μας χώρες. Εμείς το φρέσκο γάλα που παράγουμε το πουλάμε στις βιομηχανίες για την παραγωγή των γαλακτοκομικών προϊόντων. Αλλά γάλα προμηθεύονται και από το εξωτερικό. Η χρήση εισαγόμενου συμπυκνώματος αντί του φρέσκου ελληνικού γάλακτος σε μια σειρά γαλακτοκομικών προϊόντων καταδείχτηκε κάτι παραπάνω από μια βολική συνήθεια για κάποιες ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες. Η απουσία ελέγχου και η ανεύθυνη εταιρική στάση που έχει καταστήσει την παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού μάλλον τον κανόνα, παρά την εξαίρεση, οδήγησαν σε πρωτοφανή φαινόμενα ασυδοσίας», τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Κοτούλας.

Τα προβλήματα

Ελπίδα για να ανατραπεί αυτή η ζοφερή κατάσταση μπορεί να δώσει η πολιτεία. Όπως διευκρινίζει ο κύριος Κοτούλας «αν αλλάξει το κράτος τον κώδικα τροφίμων και ποτών μόνο τότε μπορεί να κρατηθεί η κτηνοτροφία. Αυτό ζητάμε άλλωστε. Τα τελευταία χρόνια η μόνιμη διαπίστωση είναι η απουσία εθνικού σχεδιασμού και η έλλειψη ουσιαστικού ενδιαφέροντος από πλευράς της Πολιτείας. Όλα αυτά έχουν απομακρύνει τον Έλληνα από την πρωτογενή παραγωγή. Αυτό που βιώνουμε εσχάτως είναι πραγματικά άνευ προηγουμένου. «Εδώ κι έναν χρόνο ζούμε μία πολύ ιδιαίτερη περίοδο, λόγω των διεθνών εξελίξεων που έχουν οδηγήσει σε ισχυρές ανατιμήσεις αγαθών και προϊόντων. Είνα γεγονός ότι πλήττεται η πρωτογενής παραγωγή με την κτηνοτροφία να επωμίζεται το μεγαλύτερο βάρος. Οι τιμές των ζωοτροφών έχουν εκτιναχθεί, με αυξήσεις που υπερβαίνουν το 70%, ενώ οι ανατιμήσεις στο κόστος ηλεκτρικού ρεύματος και πετρελαίου πλαισιώνουν την εικόνα των υπέρμετρων οικονομικών απαιτήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει ο Έλληνας κτηνοτρόφος».

Η Ένωση Φυλής Χολστάιν

Ο ίδιος σε πείσμα των δυσκολιών στον κλάδο δεν το βάζει… κάτω. Όπως λέει στο thesseconomy.gr «εγώ έχω αυξήσει περίπου 80% τη μονάδα μου σε αγελάδες κι είχα 10% παραπάνω γάλα σε παραγωγή. Έχω 1.200 αγελάδες στη μονάδα μου στην Ξάνθη. Η ένωση φυλής Χολστάιν είναι ένας σύλλογος που κατέχει το 33% παραγωγής γάλακτος. Είμαστε ο μόνος φορέας στην Ελλάδα που μπορεί να πιστοποιήσει πόσο γάλα παράγουν οι αγελάδες και την ταυτότητά του. Αγελάδες Χολστάιν εκτρέφουμε σε όλη την Ελλάδα αλλά οι μεγαλύτερες φάρμες βρίσκονται σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες και Ξάνθη» σημειώνει ο κ. Ηλίας Κοτούλας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *