“Είναι ελληνικό, όχι κομματικό ζήτημα” τονίζουν οι διοργανωτές των 13 Συλλαλητηρίων-Συγκεντρώσεις και...

“Είναι ελληνικό, όχι κομματικό ζήτημα” τονίζουν οι διοργανωτές των 13 Συλλαλητηρίων-Συγκεντρώσεις και σε άλλες περιοχές της χώρας

790
SHARE

Έτοιμοι για τα 13 συλλαλητήρια ενάντια στην παραχώρηση του ονόματος “Μακεδονία” στα Σκόπια, που θα διεξαχθούν σε ισάριθμες μακεδονικές πόλεις μεθαύριο, Τετάρτη 6 Ιουνίου, δήλωσαν νωρίτερα σήμερα σε συνέντευξη τύπου οι διοργανωτές τους-μέλη της “Επιτροπής αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας”.

Τα συλλαλητήρια θα πραγματοποιηθούν στις πόλεις Καβάλα, Σέρρες, Δράμα, Κιλκίς, Λαγκαδά, Νέα Μουδανιά, Έδεσσα, Φλώρινα, Καστοριά, Πτολεμαϊδα, Κατερίνη, Πολύκαστρο και στην Πέλλα, όπου για συμβολικούς λόγους θα πραγματοποιηθεί το κεντρικό συλλαλητήριο. Παράλληλα, σύμφωνα με τους διοργανωτές αναμένεται απάντηση από το Δήμο Βέροιας, ενώ επίσης διοργανώνονται ανάλογες συγκεντρώσεις και σε άλλες περιοχές, όπως Βόλο, Λάρισα, Κέρκυρα, Χαλκίδα, Γιάννενα, Θήβα, Σιάτιστα και Ρόδο.

“H Ελλάδα δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς τη Μακεδονία και όσοι βάλουν υπογραφή σε τέτοια απόφαση, υπογράφουν για μια χαμένη πατρίδα”, είναι το μήνυμα που απηύθυνε χαρακτηριστικά η  κεντρική ομιλήτρια του συλλαλητηρίου της Κατερίνης, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη.

Κεντρικός ομιλητής του συλλαλητηρίου στο Κιλκίς, θα είναι ο διεθνολόγος, λέκτορας του τομέα Διεθνών Σπουδών της Νομικής του ΑΠΘ Βενιαμίν Καρακωνστάνογλου, ο οποίος τόνισε ότι κατά τα προηγούμενα χρόνια η ΠΓΔΜ καταχράστηκε τη συμφωνία για την ονομασία και ότι η ελληνική πλευρά τής το επέτρεψε”. Κατά τον ίδιο, επίσης, “πρέπει να σπάσουμε αυγά, ώστε με καλοσύνη κι όχι με εχθρότητα να ακούσουν τα επιχειρήματά μας” οι Σκοπιανοί.

“Η απόφαση είναι εξαιρετικά σημαντική και είναι αδιανόητο να παίρνεται εν κενό της λαϊκής βούλησης, χωρίς καν δημοψήφισμα” σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Όθωνας Ιακωβίδης, μέλος της επιτροπής, καλώντας το λαό να είναι όρθιος και στις επάλξεις και το πολιτικό σύστημα να αφουγκραστεί την κοινή γνώμη μιας, εφόσον θέλει να λέγεται δημοκρατικό.

Οι διοργανωτές τόνισαν, επίσης, κατ’επανάληψη  ότι σε ένα τόσο σοβαρό εθνικό ζήτημα δεν χωράνε τα κόμματα, ασκώντας κριτική σε ηγεσίες κομμάτων που όπως είπαν προσπάθησαν αρκετές φορές να καπελώσουν τα συλλαλητήρια. Κάλεσαν τον κόσμο να κατέβει στις πλατείας με μια ελληνική σημαία, “είναι ελληνικό, όχι κομματικό” σημείωσαν. Ο κ.Μιχαήλ Πατσίκας, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, μάλιστα, τόνισε πως δεν στηρίζονται τα συλλαλητήρια από την Νέα Δημοκρατία και πως αντιθέτως “έχουμε καταγγείλει τη στάση της Νέας Δημοκρατίας γιατί δεν βγαίνει μπροστά να υπερασπιστεί την ονομασία”.

 

 

LEAVE A REPLY