ΕΒΕΘ: Εκδήλωση για τη χρηματοδότηση και την ασφάλεια των διεθνών συναλλαγών

ΕΒΕΘ: Εκδήλωση για τη χρηματοδότηση και την ασφάλεια των διεθνών συναλλαγών

391
SHARE

Η χρηματοδότηση και η ασφάλεια των διεθνών συναλλαγών αποτέλεσαν το θέμα εκδήλωσης, που διοργάνωσε χθες το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και η οποία ήταν η δεύτερη ενός κύκλου σεμιναρίων με επίκαιρα ζητήματα για τις εξαγωγές και την εξωστρέφεια.

Στην ομιλία του ο κ. Αθανάσιος Ταντανόζης, Global Transaction Banking, Cash & Trade Services-Sales Manager της EUROBANK αναφέρθηκε στους τρόπους και στα εργαλεία συναλλαγής στο εξαγωγικό εμπόριο, αλλά και στην ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων μέσω της διαδικτυακής πύλης Exportgate.gr, η οποία ενισχύει την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων. Η Exportgate αποτελεί πρωτοβουλία της Eurobank και υλοποιείται σε συνεργασία με τους τρεις εξαγωγικούς φορείς της Ελλάδας και συγκεκριμένα τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων-ΣΕΒΕ, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων και τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης, με την υποστήριξη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.

Στους Incoterms, που είναι κωδικοποιημένοι εμπορικοί όροι, τους έχει θεσπίσει το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο και αφορούν την διακίνηση εμπορευμάτων αναφέρθηκε η Head of Trade Finance/Transaction Banking της Τράπεζας Πειραιώς, Κατερίνα Θεοδώρου. Όπως είπε, οι Incoterms καθορίζουν με ακρίβεια τις ευθύνες και τους κινδύνους του αγοραστή και του πωλητή κατά την μεταφορά των αγαθών. Παρόλο τον προαιρετικό τους χαρακτήρα, αποτελούν τυποποιημένους και αναγνωρισμένους όρους, που επιτρέπουν την αποφυγή διαφορών, κατανέμοντας με ξεκάθαρο τρόπο μεταξύ αγοραστή και πωλητή τα έξοδα και τους κινδύνους. Γίνονται ευρέως αποδεκτοί από κυβερνήσεις, τελωνειακές και δικαστικές αρχές, αλλά και από τους συναλλασσόμενους. Στα συμβόλαια εμφανίζονται με τη μορφή τριών χαρακτήρων, που ακολουθούνται από τον τόπο που συμφωνείται, με βάση το συμβόλαιο.

Ο κ. Κώστας Παπαπαναγιώτου, Αν. Γεν. Διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, επεσήμανε τη χρησιμότητα της ασφάλισης της εξαγωγικής πίστωσης, γιατί -όπως είπε χαρακτηριστικά- όσο καλός και αν είναι ο πελάτης-αγοραστής του εξωτερικού, υπάρχει πάντα κίνδυνος να μην πληρώσει. «Όσο δε αυξάνουν τα ποσά που μένουν ανοιχτά, τόσο δυσκολότερο γίνεται να σηκώσει μία επιχείρηση τη ζημιά», τόνισε ο κ. Παπαπαναγιώτου, υπογραμμίζοντας ότι το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια» του ΟΑΕΠ για την ασφάλιση και χρηματοδότηση των εξαγωγικών πιστώσεων είναι διαθέσιμο για όλες τις επιχειρήσεις.

Μετά τη χθεσινή εκδήλωση στο ΕΒΕΘ, θα επακολουθήσει ακόμη μία, που θα κλείσει το τρίπτυχο των προγραμματισμένων εσπερίδων για τις εξαγωγές, η οποία θα εστιάσει στην «Στρατηγική διείσδυσης σε αγορές του εξωτερικού» και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 17:00. Περισσότερες πληροφορίες για τη συγκεκριμένη  εκδήλωση στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου, www.ebeth.gr, πεδίο Σημαντικά Θέματα και στο Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων, Τύπου και Εκδόσεων του ΕΒΕΘ, στο τηλ.: 2310-370.132.

LEAVE A REPLY