ΕΒΕΘ: «Καμπανάκι» για την αύξηση του κατώτατου μισθού- Ζητά μείωση του μη...

ΕΒΕΘ: «Καμπανάκι» για την αύξηση του κατώτατου μισθού- Ζητά μείωση του μη μισθολογικού κόστους

376
SHARE

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού, αν δεν συνοδευτεί από γενναία μέτρα αντιστάθμισης και μείωσης του μη μισθολογικού κόστους, μπορεί να έχει ακριβώς τις αντίθετες επιπτώσεις από τις προσδοκώμενες». Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) σχολιάζοντας τη σχετική απόφαση της κυβέρνησης. Μάλιστα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς η αύξηση του κατώτατου μισθού μπορεί να οδηγήσει πολλές κυρίως μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, στην οριστική έξοδο από την αγορά και να διογκώσει την ήδη υψηλή ανεργία!

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΒΕΘ έχει ως εξής:

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού, αν και προαναγγελθείσα, έρχεται σε μια φάση της οικονομικής συγκυρίας που δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό για τις οικονομικές εξελίξεις. Ενώ, πράγματι, διαπιστώνεται μια μερική σταθεροποίηση της Ελληνικής οικονομίας, εν τούτοις, μια σειρά από ενδείξεις, κυρίως ως προς τις προσδοκίες των επιχειρήσεων και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, δείχνουν ότι το μονοπάτι που οδηγεί σε μια διαρκή και βιώσιμη ανάπτυξη χαρακτηρίζεται από ενδεχόμενη αστάθεια.

Στα χρόνια που πέρασαν, μετά την εκδήλωση της πολύπλευρης κρίσης και την άσκηση πολιτικών που επικεντρώθηκαν στην αντιμετώπιση κατά βάση του δημοσιονομικού προβλήματος, η αγορά εργασίας παρουσιάζει έντονα φαινόμενα κατακερματισμού και χαρακτηρίζεται από αυξανόμενη διάσταση στα επίπεδα της παραγωγικότητας των μεμονωμένων επιχειρήσεων.

Στο περιβάλλον αυτό, η αύξηση του κατώτατου μισθού, αν δεν συνοδευτεί από γενναία μέτρα αντιστάθμισης και μείωσης του μη μισθολογικού κόστους, μπορεί να έχει ακριβώς τις αντίθετες επιπτώσεις από τις προσδοκώμενες: αντί δηλαδή να συμβάλει στην αύξηση της εσωτερικής ζήτησης, να οδηγήσει πολλές κυρίως μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες σήμερα διαμορφώνουν καθοριστικά τον παραγωγικό ιστό της χώρας, στην οριστική έξοδο από την αγορά και να διογκώσει την ήδη υψηλή ανεργία.

Κατά συνέπεια, η διατηρησιμότητα του επιλεγμένου πια, κατώτατου μισθού, οφείλει να επιδιωχθεί με μια συστηματική προσπάθεια βελτίωσης των δομών της αγοράς εργασίας, την προώθηση πολιτικών απασχόλησης, την επιμονή στην ολοκλήρωση του μεταρρυθμιστικού έργου, την ενίσχυση της μεταποίησης και της περιφερειακής ανάπτυξης και – πάνω απ΄ όλα – με τη συστηματική προσπάθεια μείωσης του μη μισθολογικού κόστους.

Συμπερασματικά, προκειμένου η προαναγγελθείσα αύξηση του κατώτατου μισθού να επιφέρει θετικά αποτελέσματα στην ελληνική οικονομία, θα πρέπει απαραιτήτως να συνοδεύεται από όλες τις προαναφερόμενες παρεμβάσεις».

LEAVE A REPLY