ΕΒΖ: Αισιοδοξία του Προέδρου της, Παναγιώτη Αλεξάκη, για επίτευξη συμφωνίας σύντομα με...

ΕΒΖ: Αισιοδοξία του Προέδρου της, Παναγιώτη Αλεξάκη, για επίτευξη συμφωνίας σύντομα με στρατηγικό επενδυτή

518
SHARE

Κοντά στην υπογραφή MoU (memorandum of Understanding) με  ενδιαφερόμενο επενδυτή, που συνδέεται με επενδυτικά κεφάλαια (funds) βρίσκεται η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της εταιρείας, Παναγιώτης Αλεξάκης, νωρίτερα σήμερα στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της εταιρείας.

Ο κ.Αλεξάκης δεν γνωστοποίησε, λόγω των όρων εμπιτευτικότητας, την επωνυμία του εν λόγω επενδυτή, σημείωσε πάντως πως ενδιαφέρεται για το σύνολο της ΕΒΖ αλλά και ότι δεν είναι ο μοναδικός ενδιαφερόμενος και υπάρχουν και άλλες προτάσεις, είτε μερικές, είτε επίσης συνολικές. Ο ίδιος εξέφρασε αισιοδοξία ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία και ανέφερε πως θέλει να πιστεύει ότι η εξαγορά θα υλοποιηθεί εντός του 2018.

Ανεπίσημες δημοσιογραφικές πληροφορίες από καιρό φέρουν ως ενδιαφερόμενο για την απόκτηση της ΕΒΖ τον διαχειριστή ελβετικώνμ κεφαλαίων Lukas Fecker, και πιο πρόσφατα δυο συνεργαζόμενων funds από ΗΠΑ και Βρετανία, που φέρονται επίσης να ετοιμάζονται να καταθέσουν proof of funds.

Συνολική ανασυγκρότηση

Η εικόνα της εταιρείας, εξ’αλλου, όπως την παρουσίασε ο πρόεδρός της στην εισηγητική του έκθεση δεν αφήνει σημαντικά περιθώρια αισιοδοξίας για επιβίωση αν δεν βρεθεί στρατηγικός επενδυτής, τόσο λόγω του υψηλού λειτουργικού της κόστους, όσο και λόγω της ασφυκτικής έλλειψης κεφαλαίων κίνησης και τις υπέρμετρες δανειακές της υποχρεώσεις: 170 εκατ.ευρώ δανειακές υποχρεώσεις, άλλα 60 εκατ.ευρώ άλλες υποχρεώσεις, αρνητικά ίδια κεφάλαια 115 εκατ.ευρώ, βιομηχανικό κόστος 872 ευρώ ανά τόνο και συνολικό κόστος 1.125 ευρώ ανά τόνο, την ίδια ώρα που η τιμή ζάχαρης διεθνώς έχει πέσει στα 350 ευρώ.

Στη φετινή σεζόν, μάλιστα, λόγω των καθυστερήσεων πληρωμών των παραγωγών αλλά και της συνολικής αβεβαιότητας για την επιβίωση της εταιρείας, οι εκτάσεις που θα καλλιεργηθούν με τεύτλα δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 13.500 στρέμματα. Η ύπαρξη πάντως έστω και μικρής καλλιέργειας σύμφωνα με τον κ.Αλεξάκη είναι προς συμφέρον της επίτευξης εισόδου στρατηγικού επενδυτή. «Δεν θέλουμε να είναι μια εταιρέια κέλυφος» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα με τις διαβουλεύσεις για την επίτευξη εξαγοράς, «τρέχει» αναπροσαρμογή του business plan της και ο κ.Αλεξάκης στην εισηγητική του έκθεση έκανε λόγο για ανάγκη  λειτουργικής και επιχειρησιακής ανασυγκρότησης της εταιρείας, με μείωση του λειτουργικού κόστους, «εκλογίκευση» του βασικού μισθού, κατάργηση των περισσοτέρων επιδομάτων των εργαζομένων, εθελούσια έξοδο εργαζομένων, εκπόνηση νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, Κανονισμού Λειτουργίας και Οργανογράμματος, έξοδο της εταιρείας από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ.

LEAVE A REPLY