ΕΒΖ: ”Μαλλιά – κουβάρια” τευτλοπαραγωγοί και διοίκηση

ΕΒΖ: ”Μαλλιά – κουβάρια” τευτλοπαραγωγοί και διοίκηση

1442
SHARE

«Μαλλιά-κουβάρια» έχουν γίνει οι σχέσεις των τευτλοπαραγωγών με τη διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, καθώς παρά τις αλλεπάλληλες υποσχέσεις για εξόφλησή τους δεν έχουν πάρει ακόμη ούτε ένα ευρώ για τη σοδειά του 2017 και ο χρόνος πιέζει ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου.

Ομάδα παραγωγών βρίσκεται στα γραφεία της ΕΒΖ (στη συμβολή Μητροπόλεως και Αριστοτέλους) και δηλώνει ότι δεν θα αποχωρήσει αν δεν τους καταβληθούν τα χρήματα, ενώ μετά από έντονο φραστικό επεισόδιο χθες ανάμεσα σε παραγωγούς και το μέλος της διοίκησης της ΕΒΖ, Γεράσιμο Τσιαπάρα, οι παραγωγοί κατέθεσαν εναντίον του μήνυση για εξύβριση στο αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου.

Υπενθυμίζεται καταρχάς ότι οι συμβάσεις που υπογράφουν οι τευτλοπαραγωγοί υπόσχονται εξόφλησή τους στα τέλη του έτους. Αυτό δεν έγινε – ούτε καν προκαταβολές –  και διοίκηση της εταιρείας τους υποσχέθηκε ότι θα τους έδινε τα 4 από τα 10,2 εκατ.ευρώ που τους οφείλει περί τα μέσα Ιανουαρίου και τα υπόλοιπα μέχρι το τέλος του μήνα. Ούτε αυτό όμως δεν έγινε και στη συνέχεια – προ μερικών ημερών – τους υποσχέθηκε συνολική εξόφληση μέχρι το τέλος του μήνα, αλλά μέχρις στιγμής δεν έχουν λάβει όπως τονίζουν ούτε ένα ευρώ.

Η διοίκηση της εταιρείας και η Κυβέρνηση ευελπιστούσαν ότι η τράπεζα Πειραιώς θα δεχόταν να χρηματοδοτήσει την εταιρεία για να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της, έναντι δέσμευσης μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης, όπως  έχει γίνει αρκετές φορές στο παρελθόν, αλλά η Πειραιώς αρνήθηκε και η εταιρεία όπως είχε διαρρεύσει στη συνέχεια άρχισε να αναζητά και μαζεύει πόρους από παλιά μερίσματα των θυγατρικών της στη Σερβία, πωλήσεις ζάχαρης κ.ο.κ., ενώ από πλευράς Κυβέρνησης υπάρχουν διαρροές που προμηνύουν νέα απόπειρα πώλησης και φήμες περί ενδιαφέροντος εξαγοράς από το εξωτερικό.

Οι παραγωγοί από την πλευρά τους δηλώνουν ότι η συνεχής αθέτηση των υποσχέσεων της εταιρείας τους αναγκάζει να στραφούν εναντίον της νομικά και αναμένονται σχετικές κινήσεις. Εντός των αμέσως επομένων ημερών αναμένονται επίσης οι ανακοινώσεις της διοίκησης – βάσει νέας μελέτης βιωσιμότητας της εταιρείας – για το πώς θα διαμορφωθούν στο εξής οι αμοιβές του προσωπικού, έχοντας προϊδεάσει αρχικά για μεγάλες περικοπές αλλά στη συνέχεια υπαναχώρησε μερικώς, όπως επίσης για το πώς θα διαμορφωθούν στο εξής οι αποζημιώσεις των αγροτών και η γενικότερη πορεία της βιομηχανίας, με έντονες τις φήμες για επικείμενο λουκέτο στη μονάδα της Ορεστιάδας, προοπτική που θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στους τευτλοπαραγωγούς και την τοπική οικονομία του Έβρου.

LEAVE A REPLY