ΕΒΖ: Ξανά δύο οι “μνηστήρες”

ΕΒΖ: Ξανά δύο οι “μνηστήρες”

1200
SHARE

Επανέρχεται στη διεκδίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ο παλιός γνώριμος της εταιρείας, Lukas Fecker, από το fund “Innovation Brain”,όπως τουλάχιστον γνωστοποίησε σήμερα ο αναπλρηωτής υπουργός Οικονοίας κι Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας.

Συγκεκριμένα, σε συνάντηση που είχε σήμερα με τους τευλοπαραγωγούς-συνεργάτες της ΒΕΖ, που παραμένουν απλήρωτοι για τη σοδειά του 2018, ο κ.Πιτσιόρλας ανέφερε πως τη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη αναμένεται να κατατεθούν δυο προσφορές; από την Kinsgley Capital Partners, αλλά και από τον κ.Fecker.

Υπενθυμίζεται ότι με τον κ.Fecker είχε υπογραφεί αρχική συμφωνία για την είσοδό του στην ΕΒΖ, αλλά αυτή δεν ολοκληρώθηκε, καθώς σύμφωνα με όσα δήλωναν κυβερνητικές πηγές, δεν προσκόμισε όταν έπρεπε τα δέοντα κεφάλαια. Μάλιστα ο κ.Fecker είχε προτιμηθεί τότε (καλοκαίρο του 2018, όταν αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης ήταν ο Αλέξης Χαρίτσης, από την Kinsgley, η οποία είχε αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις επειδή δεν της έδιναν, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τις διαβεβαιώσεις που ζητούσε για το κούρεμα των υποχρεώσεων της ΕΒΖ.

Μέχρι την Τρίτη, λοιπόν, θα ξεκαθαρίσει εάν όντως είναι δύο οι “μνηστήρες” της ΕΒΖ και όταν παραληφθούν οι προσφορές, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΑΝ, θα ζητηθεί Proof of Funds από τους ενδιαφερόμενους, θα συγκριθούν οι προτάσεις τους και θα αποφασιστεί  ποια θα επιλεγεί. Σε κάθε περίπτωση Κυβέρνηση, Τράπεζα Πειραιώς και όλοι οι επλεκόμενοι οφείλουν να επιδείξουν πλέον τη δέουσα σοβαρότητα, καθώς το θέμα της ΕΒΖ έχει καταντήσει προ πολλού …κακόγουστο αστείο.

Στο μεταξύ, πιστώθηκε όπως έγινε γνωστό σήμερα στους τευτλοπαραγωγούς το ποσό της συνδεδεμένης  ενίσχυσης 79 ευρώ ανά στρέμμα, δηλαδή κατά 10% υψηλότερο σε σχέση με της προηγούμενης χρονιάς, αλλά παραμένει η εκκρεμότητα με τον οφειλόμενο ΦΠΑ που αγγίζει τα 400.000 ευρώ, που καλούνται να καταβάλουν, ενώ δεν έχουν πληρωθεί από την ΕΒΖ. Παράλληλα, καταβάλλεται προσπάθεια σύμφωνα με τον κ.Πιτσιόρλα, μέσω του κανονισμού de minimis να τους δοθεί πρόσθετη βοήθεια, επειδή υπέστησαν απώλεια εισοδήματος το 2018 λόγω οψίμισης της σποράς. Από την πλευρά τους οι τευτλοπαραγωγοί, δήλωσαν ότι θα τηρήσουν στάση αναμονής μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη. 

(φωτό αρχείου)

LEAVE A REPLY