ΕΒΖ: Πιέσεις από τους τευτλοπαραγωγούς – Υποσχέσεις για πληρωμή προσεχώς μέρους...

ΕΒΖ: Πιέσεις από τους τευτλοπαραγωγούς – Υποσχέσεις για πληρωμή προσεχώς μέρους μόνο των οφειλών από τη διοίκηση

412
SHARE
Proin stelexoi tis EVZ katigorountai gia diaxeiristikes kai oikonomikes atasthalies

Ένταση επικράτησε σήμερα το πρωί στα κεντρικά γραφεία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), στη Θεσσαλονίκη, όταν τευτλοπαραγωγοί από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας συγκεντρώθηκαν και ζητούσαν να καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία πληρωμής τους, καθώς η βιομηχανία δεν του έχει καταβάλει ακόμη ούτε ένα ευρώ για τη σοδειά του 2017.

Για να ηρεμήσουν τα πνεύματα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΒΖ, κ.Καραχάλιου με τον πρόεδρο, κ.Αλεξάκη στην Αθήνα, ο οποίος και ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, Πέμπτη ή Παρασκευή, θα έχουν κατατεθεί στους λογαριασμούς των αγροτών 4 εκατ.ευρώ από τα 10,2 εκατ. που τους οφείλει η εταιρεία. Όπως έγινε γνωστό, τα εν λόγω 4 εκατ.ευρώ προέρχονται από τα κέρδη προηγούμενων ετών των θυγατρικών της ΕΒΖ στη Σερβία και σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΒΖ θα εγκριθεί άμεσα από το δ.σ. της Τράπεζας Πειραιώς.

Παράλληλα, γνωστοποιήθηκε – επαληθεύοντας τις σχετικές δημοσιογραφικές πληροφορίες του τελευταίου διαστήματος – ότι η Τράπεζα Πειραιώς φέτος δεν αποδέχθηκε να παρέχει δάνειο στην ΕΒΖ αντί ενεχύρου παραχθείσης ζάχαρης, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα, δε, με ανεπίσημες πληροφορίες δεσμεύτηκαν κέρδη-μερίσματα των θυγατρικών της Σερβίας του 2013 με στόχο τη μείωση του δανεισμού της ΕΒΖ. Για τα υπόλοιπα 6 εκατ.ευρώ ωστόσο σύμφωνα  με τη διοίκηση της ΕΒΖ θα πρέπει να εξευρεθεί τρόπος περαιτέρω μείωσης του δανεισμού της ΕΒΖ ή να προκύψουν από πωλήσεις ζάχαρης.

Τηλεφωνική παρέμβαση προς του παραγωγούς έγινε και από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, που δεσμεύτηκε να παρέμβει στην Τράπεζα Πειραιώς προκειμένου να τακτοποιηθεί το θέμα της καταβολής των οφειλομένων στους παραγωγούς.

Οι παραγωγοί παραμένουν πάντως μέχρι αυτή την ώρα στα γραφεία της ΕΒΖ ζητώντας συγκεκριμένες και έγραφες δεσμεύσεις, ενώ ομάδα παραγωγών από τις Σέρρες έχει ήδη προσφύγει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σερρών και εύλογα τα «σύννεφα» είναι βαριά πάνω από την εταιρεία, όσον αφορά την επικείμενη έναρξη της νέας καλλιεργητικής περιόδου. Δηλώνουν δε, αποφασισμένοι να “κατασκηνώσουν” επ’αόριστον στα γραφεία διοίκησης της ΕΒΖ μέχρι να λάβουν έγγραφες δεσμεύσεις για την πληρωμή τους.

Στήριξη από τους εργαζόμενους

Στήριξη στους τευτλοπαραγωγούς εκφράζει και η Ομοσπονδία των εργαζομένων στην ΕΒΖ. Με ανακοίνωση-ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό, που εξέδωσε σήμερα το απόγευμα, τονίζει και ερωτά:

“Τον Νοέμβριο του 2017 κ. Πρωθυπουργέ από το αναπτυξιακό περιφερειακό συνέδριο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κομοτηνή, ανακοινώσατε τη στήριξη και συνέχεια όλων των απαραίτητων ενεργειών ούτως ώστε να κρατηθεί ζωντανή η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και να ενισχυθεί η λειτουργία της. Οι υπουργοί  κ. Αποστόλου και κ. Χαρίτσης στο ίδιο μήκος κύματος διαβεβαίωναν καλλιεργητές, εργαζόμενους και τοπικές κοινωνίες για τη συνέχιση και βιωσιμότητα της εταιρείας.

Δυστυχώς κ. Πρωθυπουργέ η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης τελειώνει. Οι καλλιεργητές μέχρι και σήμερα είναι απλήρωτοι. Αυτό συνεπάγεται ότι για τη χρονιά που διανύουμε θα υπάρξουν ελάχιστες  καλλιεργούμενες εκτάσεις με συνέπεια την ελάχιστη παραγωγή ζάχαρης.

Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι λαμβάνουν από τη Διοίκηση της εταιρείας απειλητικές επιστολές για διάφορες μορφές απασχόλησης και ούτε λίγο ούτε πολύ αυτά που προκύπτουν από τα συμφραζόμενα της Διοίκησης είναι ότι οδηγούμαστε στη λειτουργία ενός εργοστασίου ή και κανενός, με ελάχιστη παραγωγή ζάχαρης έως και μηδενική.

Κύριε Πρωθυπουργέ ποιοι είναι αυτοί που σας εκθέτουν; Η Διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης; Η πιστώτρια  Τράπεζα; Ξένα συμφέροντα; Αυτό που προκύπτει πάντως από τις τοποθετήσεις της νέας Διοίκησης της εταιρείας είναι, ότι δεν ταυτίζονται με τις εξαγγελίες και δεσμεύσεις σας.

Η πιστώτρια τράπεζα με τον τρόπο της εφαρμόζει το σχέδιο της. Συρρίκνωση της παραγωγής με οριστική κατάργησή της με μοναδική δραστηριότητα την εμπορία ζάχαρης ξένων οίκων. Τι θα πράξει η κυβέρνηση κ. Πρωθυπουργέ ;”

 

LEAVE A REPLY