Saturday , 20 April 2024

Εισαγγελική παρέμβαση για τη “διάγνωση” του καθηγητή Δημήτρη Κούβελα για το ισχαιμικό επεισόδιο του Νίκου Χαρδαλιά

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την πρόσφατη τοποθέτηση του καθηγητή Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρη Κούβελα, σχετικά με το ισχαιμικό επεισόδιο που υπέστη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διακριβωθεί αν στοιχειοθετείται το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων. Η έρευνα ανατέθηκε στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. 

Σε προ ημερών ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας, είχε συσχετίσει το ισχαιμικό επεισόδιο του υφυπουργού με τον εμβολιασμό του κατά του κορωνοϊού, προτρέποντας μάλιστα “τον κ. Χαρδαλιά, τους θεράποντες και τους φροντιστές του να υποβάλλουν κίτρινη κάρτα στον ΕΟΦ, δυνητικής ανεπιθύμητης δράσης του εμβολίου κατά του COVID-19 στο οποίο υπεβλήθη”.

Η εν λόγω ανάρτηση προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων τόσο στην επιστημονική κοινότητα, όσο και πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Χαρακτηριστική ήταν η σχετική ανάρτηση του συναδέλφου του στο ΑΠΘ, καθηγητή Καρδιολογίας, Βασίλειου Βασιλικού, ο οποίος είχε νοσήσει βαριά από τον κορωνοϊό: “Δημήτρη επιτέλους σταματά να έχεις άποψη για όλα. Άσε τους θεράποντες καρδιολόγους να έχουν άποψη για το οξύ στεφανιαίο σύνδρομο που υπέστη ο κ. Χαρδαλιάς. Οι γενικολογίες αυτές μόνο κακό προκαλούν σε εσένα και το κοινωνικό σύνολο που δεν γνωρίζει ποιες είναι οι συνηθισμένες αιτίες των οξέων στεφανιαίων συνδρομών. Επίσης είναι πολύ άδικο για έναν ασθενή να δημοσιοποιούνται τα προσωπικά του προβλήματα υγείας και επιπλέον ο καθένας να τα χρησιμοποιεί για να στηρίξει τις θεωρίες συνομωσίας. Βασίλης Βασιλικός Καθηγητής Καρδιολογίας ΑΠΘ ΥΓ σε λίγο θα ακούσουμε ότι και η εμφάνιση των μεδουσών στις θάλασσες μας σχετίζεται με το εμβόλιο!!!!”.

Για το ίδιο θέμα, επίσης, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό ανέφερε για τον Δημήτρη Κούβελα ότι “ο συγκεκριμένος συνάδελφος είχε μια μεγάλη – να σας το πω έτσι – απώλεια προσωπικών συμφερόντων, από αυτή την κυβέρνηση, διότι έχασε μια θέση την οποία είχε από την προηγούμενη κυβέρνηση τη θέση της διαπραγμάτευσης των τιμών των φαρμάκων. Από τότε ακολούθησε μια στάση – πώς να σας το πω – όχι επιστημονική. Στάση η οποία το μόνο που είχε σαν γνώμονα ήταν πως θα κάνει κακό σε αυτή την κυβέρνηση που του στέρησε τη θέση. Το γιατί ήθελε να έχει αυτή τη θέση, το γνωρίζω αλλά δεν θα ήθελα να το πω. Πραγματικά ντρέπομαι για τέτοια πράγματα”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *