Εκδήλωση ΣΕΒΕ και ΣΕΒ – Ευ.Μυτιληναίος (Αντιπρόεδρος ΣΕΒ): Θέλουμε στρατηγική για την...

Εκδήλωση ΣΕΒΕ και ΣΕΒ – Ευ.Μυτιληναίος (Αντιπρόεδρος ΣΕΒ): Θέλουμε στρατηγική για την ανάπτυξη

505
SHARE

Την ανάγκη υλοποίησης εθνικού σχεδίου βιομηχανικής πολιτικής και εθνικού μακροπρόθεσμου προγράμματος υποδομών τόνισε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και πρόεδρος της Μυτιληναίος ΑΕ, Ευάγγελος Μυτιληναίος, κατά την ομιλία του σήμερα στην εκδήλωση, που διοργάνωσαν ο ΣΕΒ και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) με θέμα “Βιομηχανία και επιχειρηματικότητα για την περιφερειακή ανάπτυξη: Προκλήσεις & Προϋποθέσεις”.

Παράλληλα απηύθυνε μήνυμα ανάπτυξης συνεργειών των βιομηχανιών και συνεργασίας όλων των φορέων της βιομηχανίας και της επιχειρηματικότητας, των θεσμών, των κοινωνικών εταίρων και κάθε εταιρείας για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της εποχής.

“Καμπανάκι” για τις επιπτώσεις από μια μακρά προεκλογική περιόδο

Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε μια χώρα που στην περίοδο της κρίσης έχασε το 25% του ΑΕΠ της, μια ανάπτυξη 1,5%-2% δεν είναι αρκετή για την αντιστροφή της οικονομικής κατάστασης, ούτε για την αντιμετώπιση καίριων προβλημάτων, όπως η βιωσιμότητα του χρέους και η διατήρηση του πλεονάσματος. «Χρειάζεται η σωστή αντιμετώπιση θεμελιωδών μεγεθών της οικονομίας, που ακόμη δεν έχουν αναταχθεί, όπως το υψηλό μερίδιο 69% της γενικής κατανάλωσης στο ΑΕΠ, το ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο, κατά 21 δισεκατ. ευρώ ετησίως και η χαμηλή ανταγωνιστικότητα σε μια σειρά από κρίσιμους δείκτες στην προσέλκυση επενδύσεων. Επίσης, η μακρά προεκλογική περίοδος δεν πρέπει επ΄ουδενί να συνοδευτεί από απώλεια συγκέντρωσης στον στόχο, που δεν είναι άλλος από τη συνέχιση και εντατικοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων και η ομαλή και πετυχημένη μετάβαση προς την κανονικότητα και τις αγορές» είπε χαρακτηριστικά.

Για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα σημείωσε ότι έχουν υποστεί πολύ μεγάλο πλήγμα κατά τη διάρκεια της κρίσης,  αλλά μπορούν με το παραγωγικό δυναμικό που διαθέτουν να συμβάλλουν στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας η Θεσσαλονίκη θα πρέπει ίσως να ξαναθυμηθεί το όραμα της δεκαετίας του 1990, όταν όλοι έβλεπαν τη Θεσσαλονίκη να αναδεικνύεται σε μητρόπολη των Βαλκανίων, καθώς οι εξελίξεις στη Βαλκανική  είναι πιο πρόσφορες για να ζωντανέψει το όνειρο και το όραμα.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων-ΣΕΒΕ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι η καρδιά της βιομηχανίας και των εξαγωγών χτυπάει στη βόρεια Ελλάδα και ειδικά τη Θεσσαλονίκη, η οποία αποκτά ξανά τον χαμένο της ρόλο ως πρωταγωνίστρια στη ΝΑ Ευρώπη και ότι  οι ελληνικές εξαγωγές κινούνται ανοδικά το 2018, αλλά “δεν είμαστε ευχαριστημένοι”, καθώς “δεν υπάρχει οροφή στην εξωστρέφεια, αλλά στην παραγωγή. Αυτό θέλουμε να επαναπροσδιορίσουμε, με ατμομηχανή τη Βόρεια Ελλάδα”.

LEAVE A REPLY