Εκδήλωση του ΚΕΠΑ και των Κέντρων microSTARS για τις Μικροπιστώσεις

Εκδήλωση του ΚΕΠΑ και των Κέντρων microSTARS για τις Μικροπιστώσεις

515
SHARE

Τα Κέντρα Υπηρεσιών Επιχειρηματικής Ανάπτυξης microSTARS, τα οποία αποτελούν πρωτοβουλία του ΚΕΠΑ, συμμετέχουν για τρίτη συνεχή χρονιά στην καμπάνια για την προώθηση της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μικροπιστώσεων και διοργανώνουν την εκδήλωση με θέμα “E=mc2 – Fighting for Social Exclusion and Unemployment in Europe”, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018, και ώρες 17:00 – 20:00, στο Οικοσύστημα Καινοτομίας Θεσσαλονίκης OK!Thess (Κομοτηνής 2 & Μαρία Κάλλας, Θεσσαλονίκη).

Σκοπός της φετινής εκδήλωσης είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για την έννοια και τον θεσμό των μικροπιστώσεων στην Ελλάδα, εν αναμονή των αλλαγών του θεσμικού πλαισίου στη χώρα μας για τις μικροχρηματοδοτήσεις.

Γιατί, όμως, επιλέχθηκε το E = mc2 ως ετικέτα για την 4η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μικροχρηματοδοτήσεων; Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών, «σύμφωνα με τον δημιουργό του τύπου, τον Albert Einstein, το “E = mc2” είναι συνώνυμο της ενέργειας, της επιτάχυνσης και της ανατροφοδότησης. Εμείς, θελήσαμε να προσαρμόσουμε τον συγκεκριμένο τύπο στη σφαίρα της μικροχρηματοδότησης: Το E είναι η Eπιχειρηματικότητα, η Eνδυνάμωση, η Eνίσχυση της απασχόλησης, που απορρέει από την σύντηξη των ΜικροΠιστώσεων (MicroCredit).

Όπως, επίσης σημειώνεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με μελέτες που έχουν εκπονήσει διάφοροι φορείς μικοπίστωσης (MFIs), η πρόσβαση στις μικροπιστώσεις προς τους αποκλεισμένους από την παραδοσιακή τραπεζική σε συνδυασμό με τις μη χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, όπως η καθοδήγηση, η παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης, η κατάρτιση, οι υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης (Business Development Services), δύνανται να έχουν θετικό αντίκτυπο στους ωφελούμενους και στην κοινωνία ευρύτερα, σε πολλαπλάσιο βαθμό.

Σημειώνεται ότι με βάση την από κοινού έκδοση της Έκθεσης των φορέων EMN-MFC με τίτλο “Μικροχρηματοδοτήσεις στην Ευρώπη: Έκθεση έρευνας 2016-2017”, το 68% των Φορέων Παροχής Μικροπιστώσεων (MFIs) παρέχουν μη χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, οι οποίες συνοδεύουν υποστηρικτικά τα χρηματοοικονομικά τους προϊόντα. Αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός ότι, το 2017, περίπου μισό εκατομμύριο (443.825) πελάτες, γνώρισαν τις μικροπιστώσεις, μέσω των μη χρηματοδοτικών υπηρεσιών, εκ των οποίων, περισσότεροι από τους μισούς δεν ήταν “εξοικειωμένοι” δανειολήπτες.

Ως προς τον κοινωνικό αντίκτυπο, η πλειονότητα των Φορέων Παροχής Μικροπιστώσεων (MFIs) έχει ως πρωταρχική αποστολή την οικονομική ένταξη (60%) των ωφελούμενων, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης (14%) και την ανάπτυξη των υφιστάμενων επιχειρήσεων (10%). Χαρακτηριστικό δε στοιχείο, ως προς τις κατηγορίες πελατών, είναι η μεγάλη ανταπόκριση του γυναικείου κοινού στις παρεχόμενες από τα MFIs, υπηρεσίες, ενώ ακολουθούν όσοι δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα προερχόμενοι από μη αστικές περιοχές, οι άνεργοι, και οι νέοι.

«Το 2017, ο συνολικός αριθμός των μικροδανείων που εκταμιεύθηκαν – με βάση το δείγμα της έρευνας – ήταν 660.330 (+ 5% σε σύγκριση με το 2016), συνολικής αξίας 2,1 δισ. Ευρώ (+ 16%). Γενικότερα, ο συνολικός αριθμός των ενεργών δανειοληπτών που εξυπηρετούνται από τα MFIs ήταν 988.457 (+ 8% σε σύγκριση με το 2016), με ένα ακαθάριστο χαρτοφυλάκιο μικροδανείων, ύψους 3.2 δισ. Ευρώ (+ 6%), γεγονός που επιβεβαιώνει την αυξανόμενη ζήτηση για μικροχρηματοδότηση», καταλήγει η ανακοίνωση.

LEAVE A REPLY