Εκταμιεύτηκε η τελευταία δόση των 15 δισεκατ.ευρώ για την Ελλάδα από τον...

Εκταμιεύτηκε η τελευταία δόση των 15 δισεκατ.ευρώ για την Ελλάδα από τον ESM – Να τηρηθούν οι μεταρρυθμίσεις ζητά ο Ρέγκλινγκ

462
SHARE

Την εκταμίευση της πέμπτης και τελευταίας δόση προς την Ελλάδα, ύψους 15 δισεκατ.ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).

Τα 9,5 από τα 15 δισεκατ. ευρώ  προορίζονται για την ενίσχυση του ταμειακού αποθέματος και τα υπόλοιπα 5,5 εκατ.ευρώ για την  εξυπηρέτηση του χρέους. Με την εκταμίευση, το ταμειακό απόθεμα της χώρας θα φτάσει περίπου τα 24 δισ. ευρώ, ποσό που εκτιμάται ότι αρκεί για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για 22 μήνες, από τις 20 Αυγούστου οπότε και ολοκληρώνεται το πρόγραμμα.

Ρέγκλινγκ: Να αποδείξει η Ελλάδα πως δεν θα αναστρέψει τις μεταρρυθμίσεις

Σε σχετική δήλωσή του ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλνγκ, επεσήμανε ότι η εκταμίευση της δόσης και η επιτυχής ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης στέλνουν ένα θετικό μήνυμα πως η Ελλάδα έχει διανύσει έναν μακρύ δρόμο προς τα εμπρός, κατά τη διάρκεια του τριετούς προγράμματος.  Κατά τον ιδιο, επίσης, «το τέλος του προγράμματος στις 20 Αυγούστου θα αποτελέσει ορόσημο για τη χώρα», πρόσθεσε όμως αμέσως μετά ότι «η Ελλάδα θα πρέπει τώρα να αποδείξει στους εταίρους της και στις αγορές ότι δεσμεύεται να μην αναστρέψει τις τελευταίες μεταρρυθμίσεις και να εφαρμόσει βιώσιμες οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές, οι οποίες είναι απαραίτητες μακροπρόθεσμα, για να καταστεί μία ισχυρή οικονομία που δημιουργεί ανάπτυξη και θέσεις εργασίας

Από την πλευρά του ό Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ο με ανάρτησή του στο Twitter σημειώνει ότι η εκταμίευση της δόσης των 15 δισεκατ. είναι το τελευταίο σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση του προγράμματος του ESΜ και προς το νέο κεφάλαιο που πρόκειται να ανοίξει για την Ελλάδα και ότι η Ελλάδα διαθέτει πλέον ένα ισχυρό αποθεματικό για να εξομαλύνει την πορεία της προς τη χρηματοδότηση από τις αγορές.

 

LEAVE A REPLY