Εκτονώθηκε η ένταση μεταξύ ΠΟΞ και ΕΞΘ στη γ.σ. της ΠΟΞ στην...

Εκτονώθηκε η ένταση μεταξύ ΠΟΞ και ΕΞΘ στη γ.σ. της ΠΟΞ στην 34h Philoxenia-‘Καμπανάκι” για την υπερφορολόγηση των ξενοδοχείων

453
SHARE

Εκτονώθηκε- τουλάχιστον σε επίπεδο δημοσίων δηλώσεων – στη σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), που πραγματοποιήθηκε στη ΔΕΘ στο πλαίσιο της έκθεσης Philoxenia, η έντονη κόντρα που είχε ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες μεταξύ της Ομοσπονδίας και της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, μετά τη δημόσια «καταγγελία» της ΕΞΘ προς την ΠΟΞ ότι δέχτηκε την επέκταση της κλαδικής σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων “χωρίς ανταλλάγματα”.

Στο επίκεντρο των εργασιών της έκτακτης γ.σ. της ΠΟΞ βρέθηκαν όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τα ελληνικά  και το σώμα επιβεβαίωσε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στις στρατηγικές επιλογές και τις ενέργειες της Διοίκησης της ΠΟΞ και διατράνωσε την αποφασιστικότητά του να συνεχιστεί με το ίδιο αγωνιστικό φρόνημα η διεκδίκηση της επίλυσης των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος, όπως:  η υπερφορολόγηση,  τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα, ο αθέμιτος ανταγωνισμός από τις ανεξέλεγκτες βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων, κλπ. Επίσης, τονίστηκε εμφατικά η αξία της ενότητας του κλάδου προκειμένου να ακούγεται δυνατά και καθαρά η φωνή του Έλληνα ξενοδόχου.

Μετά το πέρας των εργασιών, ο Πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γρηγόρης Τάσιος σε σχετική δήλωσή του τόνισε: “Τα ελληνικά ξενοδοχεία με μεγάλο αγώνα και πολλές θυσίες συνέβαλαν τα μέγιστα, όπως όλοι αναγνωρίζουν, στην προσπάθεια της χώρας να βγει από την κρίση.  Αυτή τη στιγμή όμως υφίστανται ένα τεράστιο βάρος. Πρέπει να τύχουν της προσοχής και της υποστήριξης που χρειάζεται προκειμένου να συνεχίσουν την προσφορά τους στην οικονομία και την κοινωνία. Η χώρα έχει ανάγκη από πραγματικά οικονομικά αποτελέσματα. Τα ξενοδοχεία μπορούν να δώσουν τα αποτελέσματα αυτά,  με την προϋπόθεση να μπορέσουν να πάρουν ανάσα. Σε αυτή την κατεύθυνση, με ενότητα, κύρος κι αξιοπιστία συνεχίζουμε τον αγώνα της ΠΟΞ”.

Σε δηλώσεις του, επίσης μετά τη γ.σ. ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, αφενός τόνισε την ανάγκη για επενδύσεις στις υποδομές, αφετέρου αναφέρθηκε στο θέμα της έντασης με την ΕΞΘ.

Συγκεκριμένα για το θέμα της κλαδικής σύμβασης και την ένταση με την ΕΞΘ ανέφερεότι στη γ.σ. «δόθηκαν εξηγήσεις, έγινε αυτοκριτική, το θέμα που είχε δημιουργηθεί θεωρήθηκε λήξαν. Η στρατηγική του τουρισμού και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων από το 2012 παραμένει σταθερή, υποστηρίζει τις κλαδικές συμβάσεις, τις ρυθμισμένες σχέσεις εργασίας και την επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων. Πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει καλό τουριστικό προϊόν και ανάπτυξη της χώρας αν δεν υπάρχουν οι εργαζόμενοι που να πληρώνονται καλά και να μπορούν με την κατάλληλη εκπαίδευση να παρέχουν την υπηρεσία που θέλουμε. Σε αυτό νομίζω συμφωνήσαμε όλοι”. Παράλληλα, γνωστοποίησε pvw νακαλεί την απόφασή του να αποσύρει το Electra Palace από την ΕΞΘ.

Περαιτέρω, τόνισε ότι “φέτος θα φτάσουμε τα 32 εκατ. αφίξεις και τα 16,5 δισ. ευρώ σε έσοδα, που αποτελούν μια πάρα πολύ καλή αφετηρία να χτίσουμε πάνω σε αυτό και να επιχειρήσουμε να τα ενισχύσουμε τα επόμενα χρόνια. Αλλάζει το περιβάλλον, η Τουρκία έχει ήδη ανακάμψει και μάλιστα πολύ πιο φθηνά, η βόρειος Αφρική το ίδιο, εμείς παραμένουμε ακριβοί γιατί γνωρίζετε ότι έχουμε τον υψηλότερο ΦΠΑ φορολογία σε όλη τη Μεσόγειο, οπότε το κρίσιμο είναι να γίνουν στρατηγικά αυτά που πρέπει, το επόμενο διάστημα. Το πιο σημαντικό είναι οι επενδύσεις, ειδικά στις δημόσιες υποδομές διότι πλέον με τον αριθμό των τουριστών που έχουμε στη χώρα μας, οι υποδομές και σε βασικούς τουριστικούς προορισμούς αλλά και σε μικρότερους, τεστάρονται τα όρια των αντοχών τους. Δεδομένου ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο για την τοπική αυτοδιοίκηση, από όπου ξεκινάν πολλά, είναι πολύ κρίσιμο να οργανωθούν οι προσπάθειες εκείνες, που θα στοχεύσουν σε ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων, είτε έχει να κάνει με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας, ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτροδότηση, διαχείριση των σκουπιδιών και οτιδήποτε παίζει ρόλο στη διαχείριση του προορισμού, που είναι το μεγάλο ζητούμενο για εμάς, το οποίο θα θέσουμε στη δημόσια ατζέντα».

 

 

 

LEAVE A REPLY