«Ελ Ντοράντο» φτηνής εργασίας η Ελλάδα – Οι 54 στις 100 νέες...

«Ελ Ντοράντο» φτηνής εργασίας η Ελλάδα – Οι 54 στις 100 νέες θέσεις εργασίας για όλο το 2018 ήταν των 300 ευρώ!

401
SHARE

Άκρως αποκαλυπτικά για το 2018, αλλά ταυτόχρονα και ανησυχητικά, για το μέλλον τής μισθωτής εργασίας στον ιδιωτικό τομέα είναι τα ευρήματα του συστήματος «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που εφαρμόζεται για πέμπτη χρονιά. Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΕΝΥΠΕΚΚ (Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους), καθώς, όπως, μεταξύ άλλων σημειώνει (παραθέτοντας και τους σχετικούς πίνακες) σε σύνολο προσλήψεων 2.668.923, οι 1.218.566 (ποσοστό 45,7%) είναι θέσεις πλήρους απασχόλησης, ενώ οι 1.450.357 (ποσοστό 54,3%) είναι θέσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης. Ειδικότερα: οι 1.110.239 (ποσοστό 41,6%) είναι θέσεις μερικής απασχόλησης και 340.118 (12,7%) είναι θέσεις εκ περιτροπής εργασίας.

Ειδικά για τον μήνα Σεπτέμβριο 2018 οι θέσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης αθροιστικά ανέρχονταν σε 160.716 (129.587+31.129), δηλαδή σε ποσοστό 59,1% ενώ οι θέσεις πλήρους απασχόλησης σε 40,9%!

Εξάλλου, για τον μήνα Δεκέμβριο 2018, οι θέσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης ανέρχονταν σε ποσοστό 56,22%, ενώ οι πλήρους απασχόλησης μόλις σε 43,78%!

Η ΕΝΥΠΕΚΚ επισημαίνει ακόμη ότι σύμφωνα με το Δελτίο «Ροές Μισθωτής Απασχόλησης στον ιδιωτικό τομές» κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2018, 1.914 συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε μερικής και 890 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης σε εκ περιτροπής απασχόληση (με ή χωρίς τη συμφωνία εργαζομένου), δηλαδή «αθροιστικά 2.804 συμβάσεις έπαψαν να είναι πλήρους απασχόλησης, γεγονός που οδηγεί ισάριθμες οικογένειες στην αβεβαιότητα, την ανασφάλεια και τη δυσχερέστερη διαβίωσή τους!.

Ειλωτεία…

«Η μαζική υποκατάσταση θέσεων πλήρους απασχόλησης από τις διάφορες μορφές εργασιακής ειλωτείας (και κυρίως τη μερική απασχόληση και την εκ περιτροπής εργασία) θα είναι η μόνιμη μεγάλη απειλή για το μέλλον των συντάξεων στην Ελλάδα, πολύ περισσότερο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το τρίτο Μνημόνιο (ν. 4336/2015) και τους εφαρμοστικούς νόμους που ακολούθησαν, ανέλαβε σημαντικές δεσμεύσεις για γενίκευση της ελαστικής απασχόλησης σε ΟΛΟΥΣ τους τομείς και κλάδους δραστηριότητας!», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΕΝΥΠΕΚΚ.

Και προσθέτει: «Με τις μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων ετών, η χώρα μετατρέπεται σταθερά και βίαια σε «Ελ Ντοράντο» φτηνής εργασίας, σε Εθνική ΕΟΖ (Ελεύθερη Οικονομική Ζώνη) φτηνής εργασίας και ισχνών εισφορών με άμεσο κίνδυνο για το μέλλον των συντάξεων!
Έτσι η κυβέρνηση μπορεί να επαίρεται ότι μείωσε την ανεργία κατά 5 μονάδες περίπου, από τότε που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, τα Ταμεία όμως χάνουν διαρκώς, μόνο για την περίοδο 2016-2018, 1 δις € περίπου κατ’έτος από τις μειωμένες εισφορές λόγω των νέων ευέλικτων μορφών απασχόλησης.

Εάν στα μεγέθη αυτά προσθέσουμε και τις δραματικές απώλειες για τα Ασφαλιστικά Ταμεία, ύψους 4 δις € περίπου ετησίως και 130 δις € αθροιστικά από τις μνημονιακές πολιτικές, ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί πόσο ζοφερό είναι το μέλλον των συντάξεων στην πολύπαθη πατρίδα μας!

Τα στοιχεία αυτά καταρρίπτουν και τις θεωρίες που μέχρι πρόσφατα ανέπτυσσαν οι εκπρόσωποι της τρόικας, διάφορα εργοδοτικά Ινστιτούτα αλλά και επιστήμονες Πανεπιστημίων και Ινστιτούτων Κοινωνικών Φορέων(!), ότι δήθεν, μέσα από την ανεργιογόνα και υφεσιογόνα …ανάπτυξη του μνημονιακού προγράμματος και της «μεταμνημονιακής» εποπτείας, μπορεί να προκύψουν καλύτερες συνθήκες για τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τις συντάξεις.

Συνεπώς, κυρίως λόγω της μεγάλης και μόνιμης ανεργίας και της ανησυχητικής εκτόξευσης της φτηνής (ευέλικτης) απασχόλησης, το μέλλον για τις ελληνικές συντάξεις είναι αβέβαιο με αποκλειστική ευθύνη των δανειστών και των κομμάτων του μνημονιακού τόξου! Είμαστε μπροστά σε τραγικό αδιέξοδο για τον λαό και τη χώρα μας!»

LEAVE A REPLY