Saturday , 20 April 2024

Ενάμισι χρόνο(!) περιμένουν οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί για να συνδεθούν με τον ΔΕΔΔΗΕ

Του Γ. Κατσιάνη

Ούτε ένας, ούτε δύο, ούτε τρεις αλλά συνολικά 17 μήνες(!) αναμονής συμπλήρωσαν οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί για να συνδεθούν με το δίκτυο του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).

Την αποκάλυψη έκανε ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΠΟΣΠΗΕΦ), Πέτρος Τσικούρας.

“Η παρούσα διοίκηση του ΔΕΔΔΔΗΕ πριν από δύο περίπου χρόνια έδωσε μεγάλο αγώνα να αναλάβει μονοπωλιακά την κατασκευή των έργων σύνδεσης των φωτοβολταϊκών πάρκων. Πάλεψε προκειμένου να μην επιτρέπεται σε καμία ιδιωτική εταιρεία να μπορεί να κατασκευάσει έργα δικτύου κατόπιν ανάθεσης από τους μικρομεσαίους επενδυτές Φ/Β, παρά μόνο ο ΔΕΔΔΗΕ . Δεν είχε την ικανότητα να δει ότι αδυνατούσε να αναλάβει αυτό το πολύ καίριο έργο; Τα μεγέθη τα είχε μπροστά της. Η μήπως ήθελε να μπλοκάρει την σύνδεση των μικρών φωτοβολταϊκών;”, αναρωτιέται με νόημα ο κ. Τσικούρας.

Επιπλέον, κατήγγειλε ότι ενώ οι φωτοβολταϊκοί παραγωγοί προπληρώνουν μετρητοίς, “συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ το κόστος της σύνδεσης του φωτοβολταικού πάρκου τους… ο ΔΕΔΔΗΕ επικαλείται ότι δεν υπάρχουν υλικά”. 

“Όταν ένας φωτοβολταϊκός σταθμός κάνει πάνω από 12 μήνες να συνδεθεί ,ξεπερνώντας και τις συμβατικές δεσμεύσεις δεν μπορεί πάρα να φταίει ο έχων το γενικό πρόσταγμα και φυσικά και ο εποπτεύων υπουργός που παρακολουθεί το τραίνο της σύνδεσης να απομακρύνεται και απλά παρακολουθεί”, υπογράμμισε ο κ. Τσικούρας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *