Friday , 29 March 2024

Ενέργεια: Κάντο όπως η Ουγγαρία

Του Γ. Κατσιάνη

Φίλος ταξίδεψε πρόσφατα στην Ουγγαρία και με ενημέρωσε ότι η τιμή της βενζίνης είναι φθηνότερη για τους Ούγγρους και ακριβότερη για όσους δεν έχουν ουγγρικές πινακίδες στα οχήματα τους.

Ειδικότερα, η αμόλυβδη που πωλείται σήμερα προς 1,58 ευρώ το λίτρο, κοστίζει μόλις 1,1 ευρώ το λίτρο για τους Ούγγρους!

Για ποιο λόγο;

Προφανώς, η ουγγρική κυβέρνηση θέλει να διαθέτει φθηνότερα καύσιμα στους πολίτες της, στο πλαίσιο της βούλησης που έχει για στήριξη των ευπαθών οικονομικά ομάδων εν μέσω ενεργειακής κρίσης.

Αν και η πολιτική αυτή αντιτίθεται στους κανόνες της Ε.Ε., η Βουδαπέστη αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι προτεραιότητα έχουν τα συμφέροντα της χώρας, ενόψει μάλιστα της επερχόμενης ύφεσης.

Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση επιμένει στη διατήρηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα, καθώς αποφέρει επιπλέον έσοδα στα δημόσια έσοδα, ύψους 6,2 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι η επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης που θα αρχίσει να διατίθεται από τις 15 Οκτωβρίου είναι μόλις 0,25 ευρώ το λίτρο, έκπτωση μόλις 13% σε σχέση με την τιμή πώλησης.

Σε αυτή την περίπτωση, είναι τουλάχιστον αστείο να μιλάμε για “επιδοματική πολιτική” όταν υπάρχουν χώρες που εφαρμόζουν στην πράξη μέτρα που ενισχύουν το εισόδημα των πολιτών τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *