Εναλλακτικές λύσεις για το ονοματολογικό των Σκοπίων αναζητούν Κοτζιάς-Ντιμιτρόφ

Εναλλακτικές λύσεις για το ονοματολογικό των Σκοπίων αναζητούν Κοτζιάς-Ντιμιτρόφ

778
SHARE

Νέο ραντεβού στην Αθήνα δίνουν το προσεχές Σάββατο 12 Μαίου, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και FYROM, Ν. Κοτζιάς και Ν. Ντιμιτρόφ, αντίστοιχα, στο πλαίσιο του διπλωματικού μαραθωνίου για το ονοματολογικό των Σκοπίων.

Όπως ανακοίνωσε ο κ.Κοτζιάς, η 10η κατά σειρά συνάντηση, σε διάστημα 10 μηνών θα πραγματοποιηθεί, παρουσία του διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, στη σημερινή συνάντηση με τον Σκοπιανό ομόλογο του, αναζητήθηκαν κάποιες εναλλακτικές λύσεις, για τις οποίες θα ενημερώσουν τους πολιτικούς τους προϊσταμένους.

Μάλιστα, τόνισε ότι όπως η Αθήνα βρήκε το κουράγιο να κάνει συμβιβασμούς, έτσι και τα Σκόπια πρέπει να επιδείξουν πολιτικό θάρρος και να κάνουν βήματα προς τα εμπρός.

Τόνισε πως τυχόν συμφωνία θα απέφερε πλήθος θετικών επιδράσεων για την ΠΓΔΜ και θα άλλαζε το παιχνίδι για την πορεία της γειτονικής χώρας.

Από την πλευρά του, ο κ. Ντιμιτρόφ χαρακτήρισε «εξαιρετικό οικοδεσπότη» αλλά και «σκληρό διαπραγματευτή» τον κ. Κοτζιά.

Αναφορικά με τα χρονικά περιθώρια για τη λύση του ονοματολογικού, ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως αυτά δεν σχετίζονται απαραίτητα με τη φύση της ίδιας της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης αλλά με τη φύση του «ευρωπαϊκού τρένου» και ανέφερε χαρακτηριστικά τη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τη Σύνοδο στα τέλη του Ιουνίου.

«Με λίγη δημιουργικότητα και κινητικότητα και από τις δύο πλευρές ίσως υπάρξει χρόνος να προλάβουμε το τρένο της Ευρώπης», σημείωσε.

LEAVE A REPLY