ΕΝΔΙΣΥ: Νέα κοροϊδία σε βάρος των συνταξιούχων με την παράλληλη ασφάλιση

ΕΝΔΙΣΥ: Νέα κοροϊδία σε βάρος των συνταξιούχων με την παράλληλη ασφάλιση

592
SHARE

Νέα κοροϊδία σε βάρος των συνταξιούχων με το ν. Κατρούγκαλου για την παράλληλη ασφάλιση καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), καθώς 27 μήνες μετά την εφαρμογή του νόμου, «το Υπουργείο Εργασίας έχει εκδώσει τρείς εγκυκλίους για το ίδιο θέμα (παράλληλη ασφάλιση) με σκοπό την καθυστέρηση, χωρίς όμως να έχει εκδώσει ούτε μια απόφαση συνταξιοδότησης!».

«Πάγιο αίτημα των εργαζομένων και των συνταξιούχων ήταν το δικαίωμα στην υποχρεωτική παράλληλη ασφάλιση (πέραν του ενός φορέα κύριας ασφάλισης), ώστε να υπάρξει προσαύξηση στην πρώτη κύρια σύνταξη ή να λάβει τις συντάξεις που του αναλογούν», σημειώνει το ΕΝΔΙΣΥ που μαζί με τον Σύλλογο Συνταξιούχων Δικαστικών Υπαλλήλων Διοικητικών Δικαστηρίων «ζήτησαν να αρθεί η αδικία με έγγραφό τους από 11.09.2014 στον τότε Υπουργό Εργασίας κ. Ιωάννη Βρούτση. Μετέπειτα ψηφίστηκε ο νόμος 4387/2016 και ρυθμίστηκε το θέμα για τους αιτούντες από 13.05.2016 (ν. Κατρούγκαλου) και μετά. Για τους πριν τις 12.05.2016 δεν δόθηκε καμία λύση με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια τεράστια ανισότητα και αδικία».

Κατά το ΕΝΔΙΣΥ το κόστος της προσαύξησης είτε της χορήγησης δεύτερης κύριας σύνταξης είτε της προσαύξησης της πρώτης κύριας σύνταξης ανέρχεται μεσοσταθμικά στα 49 εκατ. ευρώ.

Το ΕΝΔΙΣΥ υπενθυμίζει ότι «σκοπίμως δεν καταβάλλονται οι συντάξεις ώστε η κυβέρνηση να δημιουργεί υπέρ πλεόνασμα στον ΕΦΚΑ. Συνολικά βρίσκονται σε εκκρεμότητα 180.000 συντάξεις και εφάπαξ ύψους 1.581.200.000 ευρώ συν τα 49 εκατ. ευρώ που προκύπτουν από την παράλληλη ασφάλιση, με τον χρόνο αναμονής στις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις να φθάνει και τα 6 χρόνια».

Μάλιστα, καταλήγει στην ανακοίνωσή του το ΕΝΔΙΣΥ «με προσωρινή σύνταξη-φιλοδώρημα ύψους 400 ευρώ – για πάνω από δυο χρόνια -αναγκάζονται να ζήσουν χιλιάδες ασφαλισμένοι που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης στον ΕΦΚΑ για να πάρουν τις ‘’ψαλιδισμένες’’ κύριες συντάξεις τους. Ιδιαίτερα απελπιστική είναι η κατάσταση μετις ψαλιδισμένες επικουρικές συντάξεις όπου στο ΕΤΕΑΠ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών), βρίσκονται σε εκκρεμότητα 92.000 αιτήσεις».

LEAVE A REPLY