ΕΝΔΙΣΥ: Στον εισαγγελέα ο νέος εμπαιγμός για χήρες και ορφανά με τη...

ΕΝΔΙΣΥ: Στον εισαγγελέα ο νέος εμπαιγμός για χήρες και ορφανά με τη μη επιστροφή των παράνομων παρακρατήσεων

655
SHARE

Αναφορά στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών «διότι εμπαίζονται για άλλη μια φορά οι συνταξιούχοι» κατέθεσε σήμερα (2/8) το ΕΝΔΙΣΥ (Ενιαίο Δϊκτυο Συνταξιούχων). Όπως τονίζεται στην αναφορά «από τον Νοέμβρη του 2017 με τον νόμο 4501/17 δεν έχουν επιστραφεί ακόμα οι παράνομες παρακρατήσεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ στους χήρους, χήρες και ανήλικα τέκνα, οι οποίοι είναι δικαιούχοι της σύνταξης του θανόντα».

Στην αναφορά – η οποία κοινοποιήθηκε στον πρωθυπουργό, τους αρμόδιους υπουργούς και τον διοικητή του ΕΦΚΑ- προς Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών το ΕΝΔΙΣΥ αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «….Τον Νοέμβριο του 2017, με τον νόμο 4501/17 θεσπίστηκε η επιστροφή στους συνταξιούχους των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών υπέρ ΕΟΠΥΥ για την χρονική περίοδο από 1/1/2012 έως 30/6/2016 και τα ποσά καταβλήθηκαν με τις συντάξεις του μηνός Δεκεμβρίου 2017. Για το θέμα αυτό της επιστροφής των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών από τους συνταξιούχους είχαν εκδοθεί σχετικά δύο εγκύκλιοι
Α) Φ80000/οικ 55441/2985, ημ. 23-11-2017 ανέφερε με σαφήνεια πως «ειδικά για περιπτώσεις θανόντων συνταξιούχων κατά το ανωτέρω διάστημα, τα ποσά που παρακρατήθηκαν αποδίδονται στους νόμιμους κληρονόμους, μετά από αίτηση που υποβάλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ».
Β) Μετά από παρέμβαση του σωματείου μας εκδόθηκε η υπ’αριθμ. Σ60/3/60880/2018, ημ. 12.1.2018 στην οποία παραδέχονται ότι όπου υπάρχει διάδοχος στη σύνταξη του θανόντα δεν χρειάζεται αίτηση για την επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών υπέρ του ΕΟΠΥΥ. Και αντίστοιχα, όπου υπάρχουν κληρονόμοι, θα πρέπει να υπάρξει αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Αναφέρει αυτολεξεί η εγκύκλιος:

α) Στις περιπτώσεις που υπάρχει δικαίωμα σε σύνταξη λόγω θανάτου κατά το μήνα Δεκέμβριο του 2017 σε μέλη οικογένειας του θανόντος συνταξιούχου, οι διαφορές ποσών που παρακρατήθηκαν υπέρ υγειονομικής περίθαλψης καταβάλλονται είτε αυτόματα από τις μηχανογραφικές υπηρεσίες, όταν μπορεί να γίνει διασταύρωση των στοιχείων του θανόντος με τα στοιχεία των δικαιούχων σύνταξης λόγω θανάτου, είτε με χειρόγραφη διαδικασία μετά από αίτηση του δικαιούχου της σύνταξης λόγω θανάτου.

β) Εάν δεν καταβάλλεται σύνταξη κατά τα ανωτέρω, η επιστροφή κρατήσεων υγειονομικής περίθαλψης κατά τις διατάξεις του άρθρου 2 του Ν.4501/2017, θα γίνεται στους νόμιμους κληρονόμους του συνταξιούχου που απεβίωσε, είτε εξ αδιαθέτου είτε εκ διαθήκης.

Διευκρινίζει ότι όπου υπάρχει διάδοχος στη σύνταξη θανόντων συνταξιούχων, δηλαδή χήρα ή χήρος καθώς και ανήλικα τέκνα δεν απαιτούνταν να υποβληθεί από τους δικαιωμένους της σύνταξης των θανόντων, αίτηση για την επιστροφή σε αυτούς τους δικαιούχους της σύνταξης των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών υπέρ του ΕΟΠΥΥ. Επίσης στην εγκύκλιο αυτή οριζόταν ότι όπου υπάρχουν κληρονόμοι θα έπρεπε στην περίπτωση αυτή να κατατεθεί αίτηση με τα δικαιολογητικά που νομιμοποιούσαν τους κληρονόμους.

Επειδή μέχρι και σήμερα δεν έχει λάβει χώρα η επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών υπέρ ΕΟΠΥΥ στους δικαιούχους της σύνταξης θανόντων συνταξιούχων δηλαδή σε χήρους-χήρες και ανήλικα τέκνα αποστείλαμε ως σωματείο σχετική επιστολή με αριθμό πρωτοκόλλου 1/14-2-2018 χωρίς να υπάρξει εκ μέρους του Υπουργείου οποιαδήποτε απάντηση για το θέμα παρά την πάροδο εξαμήνου. Επειδή ως σωματείο με πρωταρχικό σκοπό μεταξύ των άλλων εκ του καταστατικού μας έχουμε την προστασία των νόμιμων δικαιωμάτων των συνταξιούχων γινόμαστε δέκτες παραπόνων μελών μας, που είναι δικαιούχοι, της συντάξεως θανόντων συνταξιούχων και συνακόλουθα και της επιστροφής των ποσών που είχαν παρακρατηθεί παράνομα και οι οποίοι δικαιούχοι βρίσκονται σε απόγνωση τόσο λόγω της απώλειας ενός δικού τους ανθρώπου όσο και της δεινής οικονομικής θέσης στην οποία βρίσκονται λόγω της μείωσης των συντάξεών χηρείας.

Ζητούμε να ερευνήσετε την τυχόν διάπραξη αξιοποίνων πράξεων από τα αρμόδια όργανα για την επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων».

LEAVE A REPLY