Friday , 29 March 2024

Ενεργειακή δημοκρατία ή ολιγαρχία;

Του Χάρη Δούκα, Αν. Καθηγητής ΕΜΠ-Τομεάρχης Ενέργειας ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση που έχει προκαλέσει αναδεικνύουν την τεράστια σημασία της ενέργειας.

Η ενέργεια είναι η κινητήρια δύναμη κάθε σύγχρονης κοινωνίας. Ηαναπτυξιακή και η οικονομική προοπτική της κάθε χώρας είναι στενά συνδεδεμένη με την ενεργειακή. Ειδικά για την χώρα μας, η απεξάρτηση από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα καθίσταται πλέον ανάγκη επιτακτική, ώστε να μπορέσουμε να πατήσουμε στα πόδια μας.

Για την Ελλάδα υπάρχει μια μοναδική ιστορική ευκαιρία σε αυτή την προσπάθεια μετάβασης. Μπορεί όλες οι κοινωνίες να είναι στο μεταίχμιο απαραίτητων αλλαγών μετάβασης σε μια βιώσιμη οικονομία, αλλά σε αυτή την αναγκαία διαδικασία, η Ελλάδα είναι προικισμένη. Στην Ελλάδα, ο μεγαλύτερος πυρηνικός αντιδραστήρας μας είναι ο ήλιος μας, οι άνεμοι, η γεωθερμία, οι λίμνες και τα ποτάμια μας, οι παλίρροιες, η βιομάζα. Δική μας ενέργεια, με δικά μας μέσα παραγωγής.

Το δίλλημα όμως, το πολιτικό, είναι ένα. Και είναι καθοριστικό.

Θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε την μετάβαση με όρους ενεργειακής δημοκρατίας ή ολιγαρχίας;

Ή αυτές οι πηγές παραγωγής ενέργειας θα ανήκουν σε όλους μας ή θα περιέλθουν οι πηγές ενέργειας στην ιδιοκτησία των μεγάλων ολιγαρχών, εντός και εκτός Ελλάδας.

Ως χώρα, μπορούμε σήμερα να γίνουμε αυτόνομοι ενεργειακά, ως χώρα μπορούμε να γίνουμε ακόμα και εξαγωγείς ανανεώσιμης ενέργειας, και ως κοινωνία να γίνουμε όλοι μας, όλοι οι πολίτες, παραγωγοί της ενέργειας μας. Με τεράστιο οικονομικό όφελος για την κάθε οικογένεια, την αυτοδιοίκηση, την επιχείρηση, την αγροτική παραγωγή, και τις υπηρεσίες.

Δεν μιλούμε απλώς μόνο για μια μετάβαση σε μια άλλη ενεργειακή πραγματικότητα. Μιλούμε για ένα νέο παράδειγμα.Ένα νέο πρότυπο πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης. Την ενεργειακή δημοκρατία. Τεχνολογία στην υπηρεσία αλλά και στον έλεγχο της κοινωνίας. Συμμετοχικά, συλλογικά, δημοκρατικά.

Θα μπορέσουμε με αυτό τον τρόπο να πορευτούμε βασιζόμενοι στις δικές μας και όχι σε δάνειες δυνάμεις, καθορίζοντας το δικό μας μέλλον, δημοκρατικά, αυτόνομα, σε έναν κόσμο σύνθετο με μεγάλες προκλήσεις.

H πορεία που θα αποφασίσουμε σήμερα, θα καθορίσει την τύχη μας για πολλές επόμενες γενιές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *