ΕΝΥΠΠΕΚ: «Ελ Ντοράντο» φτηνής εργασίας η Ελλάδα!

ΕΝΥΠΠΕΚ: «Ελ Ντοράντο» φτηνής εργασίας η Ελλάδα!

695
SHARE

«Καμπανάκι» για το μέλλον της μισθωτής εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, «χτυπά» η ΕΝΥΠΕΚΚ (Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους) με αφορμή τα ευρήματα του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για το α” εξάμηνο του 2018. Σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ τα ευρήματα είναι αποκαλυπτικά αλλά ταυτόχρονα και ανησυχητικά, καθώς αποτυπώνουν τη δραματική αύξηση της μερικής και της εκ περιτροπής απασχόλησης που μετατρέπουν την Ελλάδα σε «Ελ Ντοράντο» φτηνής εργασίας.

Συγκεκριμένα, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΝΥΠΕΚΚ σημειώνει τα εξής:
1.Σε σύνολο προσλήψεων 1.359.805 το πρώτο εξάμηνο του 2018, μόνο οι 664.732 (ποσοστό 48,9%) είναι θέσης πλήρους απασχόλησης, ενώ οι 695.073 (ποσοστό 51,1%) είναι θέσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης.
Ειδικότερα: οι 528.120 (ποσοστό 38,8%) είναι θέσεις μερικής απασχόλησης και 166.953 (12,3%) είναι θέσεις εκ περιτροπής εργασίας

2.Περισσότερο ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τον μήνα Φεβρουάριο 2018, όπου σε σύνολο 150.345 προσλήψεων, οι 84.686 (=62.406+22.280), δηλ. ποσοστό 56,3%, είναι θέσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης, ενώ οι θέσεις πλήρους απασχόλησης ανέρχονται σε 65.659, δηλ. ποσοστό 43,7%!

3.Τον μήνα Ιούνιο 2018, 2.688 συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε μερικής και 1.109 σε εκ περιτροπής απασχόληση (με ή χωρίς τη συμφωνία εργαζομένου), δηλαδή αθροιστικά 3.797 συμβάσεις έπαψαν να είναι πλήρους απασχόλησης, γεγονός που οδηγεί ισάριθμες οικογένειες στην αβεβαιότητα, την ανασφάλεια και τη δυσχερέστερη διαβίωσή τους!

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία της «ΕΡΓΑΝΗΣ», οι νέες προσλήψεις πλήρους απασχόλησης, κατά τον ίδιο μήνα Ιούνιο 2018, ανέρχονται στο 45,13% ενώ οι μερικής απασχόλησης σε 42,13% και οι εκ περιτροπής σε 12,74%, ήτοι αθροιστικά στο ποσοστό του 54,87%!

Εργασιακή ειλωτεία…

«Η μαζική υποκατάσταση θέσεων πλήρους απασχόλησης από τις διάφορες μορφές εργασιακής ειλωτείας (και κυρίως τη μερική απασχόληση και την εκ περιτροπής εργασία) θα είναι η μόνιμη μεγάλη απειλή για το μέλλον των συντάξεων στην Ελλάδα, πολύ περισσότερο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το τρίτο Μνημόνιο (ν. 4336/2015) έχει αναλάβει σημαντικές δεσμεύσεις για γενίκευση της ελαστικής απασχόλησης σε όλους τους τομείς και κλάδους δραστηριότητας!», σημειώνει η ΕΝΥΠΕΚΚ.

4.Επιπροσθέτως, αναφορικά με την ηλικιακή ομάδα από 30 έως 44 ετών, οι αναγγελίες πρόσληψης για τον Ιούνιο 2018 ανήλθαν στις 102.526, ενώ 108.785 είναι οι αποχωρήσεις.
Πρόκειται για την πλέον παραγωγική ομάδα συμπολιτών μας, που προσδοκάται να δημιουργήσει οικογένεια ή επιχειρηματικές μονάδες, να οραματιστεί και να πραγματώσει νέες ιδέες και να προάγει την καινοτομία. Είναι επιστήμονες που ευελπιστούν να επενδύσουν στη χώρα τους τις γνώσεις που έλαβαν και αρνούνται να ξενιτευτούν. Η μνημονιακή καταιγίδα όμως τους ανακόπτει τη διάθεση για δημιουργικότητα και ματαιώνει τα όνειρά τους, ενώ οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης δεν τους εξασφαλίζουν μια αξιοπρεπή διαβίωση.

5.Εξάλλου τραγικά είναι τα στοιχεία για τον Νομό Αττικής!
«Ο πολυπληθέστερος Νομός της χώρας μαστίζεται από την ανεργία, αφού τον Ιούνιο του 2018 οι προσλήψεις ανήλθαν σε 101.301 ενώ οι αποχωρήσεις σε 109.796! Σε μια τουριστική περίοδο που αναμενόταν οι προσλήψεις να έχουν θετικό πρόσημο στο γενικό ισοζύγιο, έχουμε ρεκόρ στην αρνητική ροή μισθωτής απασχόλησης», υπογραμμίζει η ΕΝΥΠΕΚΚ και προσθέτει: Με τις μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων ετών η χώρα μετατρέπεται σταθερά και βίαια σε ”Ελ Ντοράντο” φτηνής εργασίας, σε Εθνική ΕΟΖ (Ελεύθερη Οικονομική Ζώνη) φτηνής εργασίας και ισχνών εισφορών με άμεσο κίνδυνο για το μέλλον των συντάξεων. Έτσι η κυβέρνηση μπορεί να επαίρεται ότι μείωσε την ανεργία κατά 4 μονάδες περίπου από τότε που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, τα Ταμεία όμως χάνουν διαρκώς, τη διετία 2016-2017 2 δισ. ευρώ περίπου από τις μειωμένες εισφορές λόγω των νέων ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Εάν στα μεγέθη αυτά προσθέσουμε και τις δραματικές απώλειες για τα Ασφαλιστικά Ταμεία, ύψους 4 δισ. ευρώ περίπου ετησίως και 130 δισ. ευρώ αθροιστικά από τις μνημονιακές πολιτικές για την περίοδο 2010-2016, ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί πόσο ζοφερό είναι το μέλλον των συντάξεων στην πολύπαθη πατρίδα μας».

Τραγικό αδιέξοδο

Τα στοιχεία αυτά, προσθέτει η ΕΝΥΠΕΚΚ, «καταρρίπτουν και τις θεωρίες που εσχάτως αναπτύσσουν οι εκπρόσωποι της τρόικας, διάφορα εργοδοτικά Ινστιτούτα αλλά και επιστήμονες Πανεπιστημίων και Ινστιτούτων Κοινωνικών Φορέων(!), ότι δήθεν, μέσα από την ανεργιογόνα και υφεσιογόνα …ανάπτυξη του μνημονιακού προγράμματος, μπορεί να προκύψουν καλύτερες συνθήκες για τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τις συντάξεις.

Συνεπώς, κυρίως λόγω της μεγάλης και μόνιμης ανεργίας και της ανησυχητικής εκτόξευσης της φτηνής (ευέλικτης) απασχόλησης, το μέλλον για τις ελληνικές συντάξεις είναι αβέβαιο με αποκλειστική ευθύνη των δανειστών και των κομμάτων του μνημονιακού τόξου! Είμαστε μπροστά σε τραγικό αδιέξοδο για τον λαό και τη χώρα μας».

Με την ανακοίνωσή της η ΕΝΥΠΕΚΚ «καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει κάθε συζήτηση για περαιτέρω ”ευελιξία” στην αγορά εργασίας, να αποκαταστήσει την προστασία των ομαδικών απολύσεων προκειμένου να ενισχυθεί η σταθερή και πλήρης απασχόληση, η μόνη που μπορεί να εξασφαλίσει ικανούς πόρους για τη διάσωση των Ταμείων και να εγγυηθεί αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους της πατρίδας μας».

LEAVE A REPLY