ΕΝΦΙΑ: Πιο βαρύς ο «λογαριασμός» για περίπου 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες

ΕΝΦΙΑ: Πιο βαρύς ο «λογαριασμός» για περίπου 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες

669
SHARE

Στην τελική ευθεία εισέρχεται ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ με την ανάρτηση των εκκαθαριστικών στο taxisnet να αναμένεται εντός των επόμενων ημερών προκειμένου η πρώτη δόση να καταβληθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Μεγάλοι χαμένοι θα είναι περίπου ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες που θα δουν πιο «φουσκωμένα» τα εκκαθαριστικά τους λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών. Υπενθυμίζεται ότι οι νέες τιμές ζώνης που ανακοινώθηκαν στα μέσα Ιουνίου θα τεθούν σε ισχύ από φέτος για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ ενώ για όλους τους υπόλοιπους φόρους πρόκειται να ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Σύμφωνα με μια πρώτη επεξεργασία που έχει πραγματοποιήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων η εικόνα από την εκκαθάριση έχει ως εξής:
– Αύξηση από 1 έως 50 ευρώ (12 ευρώ κατά μέσο όρο) θα έχουν τα εκκαθαριστικά για 737.709 φυσικά πρόσωπα ή το 12%
– Αύξηση από 50 έως 200 ευρώ, θα έχουν τα εκκαθαριστικά για 160.001 φυσικά πρόσωπα ή το 2,3%.
– Αύξηση πάνω από 200 ευρώ θα δουν 48.961 φυσικά πρόσωπα ή το 0,7%

Σύμφωνα με την πρώτη «εικόνα» της ΑΑΔΕ, τα εκκαθαριστικά του νέου ΕΝΦΙΑ θα περιλαμβάνουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ για 1.470.962 ιδιοκτήτες ή το 23% των φυσικών προσώπων. Μειωμένο ΕΝΦΙΑ θα δουν κατά κανόνα όσοι έχουν ακίνητα σε πολύ ακριβές αστικές περιοχές της χώρας (π.χ. Α’ ζώνη Εκάλης, Πανόραμα Θεσσαλονίκης) και όσοι έχουν ακίνητα στη Βόρεια Ελλάδας, όπως στην Ανατολική Μακεδονία. Επίσης, αμετάβλητο θα είναι το ποσό του ΕΝΦΙΑ για 3.995.181 φυσικά πρόσωπα ή το 62%.

Οι αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ θα προκύψουν κυρίως για φορολογούμενους οι οποίοι διαθέτουν ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ και τα ακίνητά τους βρίσκονται σε τουριστικές και παραθαλάσσιες περιοχές.

Όσον αφορά στα νομικά πρόσωπα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το 61% θα δει εκκαθαριστικά μειωμένα, το 25% σταθερά και το 14% αυξημένα έως και πάνω από 200 ευρώ.

LEAVE A REPLY