ΕΞΘ: Επιστολή προς ΣΕΤΕΠΕ για την κλαδική σύμβαση εργασίας

ΕΞΘ: Επιστολή προς ΣΕΤΕΠΕ για την κλαδική σύμβαση εργασίας

418
SHARE

Φωτιές άναψε στον ξενοδοχειακό κλάδο η στάση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) να παραδώσει τα μητρώα των ξενοδοχείων – μελών της στο Υπουργείο Εργασίας χωρίς διαβούλευση και χωρίς ανταλλάγματα για τις επιχειρήσεις, καθώς η παράδοση των στοιχείων σήμανε αυτομάτως και την εφαρμογή της επέκτασης της συλλογικής σύμβασης  (ΕΚΣΣΕ) σε όλο τον κλάδο. Αυτή η εξέλιξη, σύμφωνα με την Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ), θα έχει καταστροφικές συνέπειες για ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ορισμένων περιοχών της χώρας οι οποίες δεν μπορούν να αντέξουν την επιβάρυνση. Να σημειωθεί ότι η επέκταση της ΕΚΣΣΕ, εφαρμόζεται ήδη από τις 4 Οκτωβρίου σε όλα τα ξενοδοχεία της χώρας ενώ έχει ισχύ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Η στάση της ΠΟΞ προκάλεσε την αντίδραση σύσσωμης της ΕΞΘ και των μελών της κατά την πρόσφατη γενική συνέλευση της Ένωσης εναντίον της οποίας καταφέρθηκε με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της ΕΞΘ απέστειλε επιστολή- απάντηση στο ΣΕΤΕΠΕ, διευκρινίζοντας πως η Ένωση με την επιστολή της προς την ΠΟΞ καταλόγισε ευθύνες στην Ομοσπονδία διότι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με το υπουργείο Εργασίας για παράδοση των μητρώων των μελών της (προκειμένου να διαπιστωθεί η δυνατότητα της επεκτασιμότητας της Εθνικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων) δεν απαίτησε αντισταθμιστικά μέτρα από το κράτος (μειώσεις εισφορών, μειώσεις φόρων κτλ), προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να σηκώσουν το πρόσθετο κόστος της μισθοδοσίας. Σε αντίθετη περίπτωση, σύμφωνα με την ΕΞΘ, αν κάποιες επιχειρήσεις δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα – και στην ηπειρωτική Ελλάδα υπάρχουν πολλές από αυτές – είναι προφανές ότι πολύ πιθανόν να προβούν σε απολύσεις, προκειμένου να παραμείνουν βιώσιμες. Και τότε, όπως σημειώνει η ΕΞΘ, πραγματικά θα είναι μεγάλο το κόστος για τους εργαζομένους κάτι που προσπάθησε να αποτρέψει η Ένωση με την κίνησή της προς την ΠΟΞ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με την επιστολή της η ΕΞΘ, κάλεσε το ΣΕΤΕΠΕ να μην προβληματίζεται από το δημόσιο ξεκάθαρο λόγο αλλά από τις υπόγειες και σκοτεινές κινήσεις, τονίζοντας ότι στα 104 χρόνια της ιστορίας της, η ΕΞΘ  δεν έχει δώσει ποτέ τέτοια δικαιώματα.

LEAVE A REPLY