Εξωδικαστικός μηχανισμός: Με το… σταγονόμετρο οι ρυθμίσεις- «Καμπανάκι» από το ΒΕΘ

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Με το… σταγονόμετρο οι ρυθμίσεις- «Καμπανάκι» από το ΒΕΘ

550
SHARE

«Καμπανάκι» για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του εξωδικαστικού μηχανισμού «χτύπησαν» για ακόμη μία φορά οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου στη διάρκεια σεμιναρίου που διοργάνωσε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) με θέμα «Ρύθμιση Χρεών Επιχειρήσεων, Ελευθέρων Επαγγελματιών και Αγροτών προς ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ και Τράπεζες – Κόκκινα Δάνεια».

Το ενδιαφέρον επιχειρηματιών, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών είναι έντονο, αλλά οι ρυθμίσεις παραμένουν ελάχιστες όπως δείχνουν και τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν στις 57 εβδομάδες λειτουργίας του εξωδικαστικού (3/8/2017 – 07/09/2018), τις 31 εβδομάδες για τη ρύθμιση οφειλών ελευθέρων επαγγελματιών (5/2/2018–07/09/2018) και τις 10 εβδομάδες για τη ρύθμιση οφειλών αγροτών (27/6/2018-07/09/2018).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) για τον εξωδικαστικό μηχανισμό εκκίνησαν τη διαδικασία, μέχρι και τις 7 Σεπτεμβρίου 52.073 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, 17.421 πέρασαν επιτυχώς την επιλεξιμότητα, ενώ μόλις 240 περιπτώσεις ολοκλήρωσαν επιτυχώς και ρύθμισαν τα χρέη τους.

Ειδικότερα για τις επιχειρήσεις:
•35.405 εκκίνησαν τη διαδικασία
•7.379 πέρασαν επιτυχώς την επιλεξιμότητα
•1.487 αιτήσεις υποβλήθηκαν: 468 σε διμερή διαπραγμάτευση και 1019 σε διαπραγμάτευση με πολλαπλούς πιστωτές
•629 βεβαίωση πληρότητας και 380 έναρξη διαπραγμάτευσης με
πολλαπλούς πιστωτές
•70 ολοκληρώθηκαν επιτυχώς και ρύθμισαν τα χρέη τους

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες:
•15.890 εκκίνησαν τη διαδικασία
•9.486 πέρασαν επιτυχώς την επιλεξιμότητα
•1.972 αιτήσεις υποβλήθηκαν
•163 ολοκληρώθηκαν επιτυχώς προς ΑΑΔΕ και 155 προς ΚΕΑΟ και ρύθμισαν τα χρέη τους (στα νούμερα αυτά συμπεριλαμβάνονται αιτήσεις που ολοκληρώθηκαν επιτυχώς και με τους δύο πιστωτές)

Για τους αγρότες:
•778 εκκίνησαν τη διαδικασία
•556 πέρασαν επιτυχώς την επιλεξιμότητα
•65 αιτήσεις υποβλήθηκαν
•4 ολοκληρώθηκαν επιτυχώς προς ΑΑΔΕ και 3 προς ΚΕΑΟ και ρύθμισαν τα χρέη τους (στα νούμερα αυτά συμπεριλαμβάνονται αιτήσεις που ολοκληρώθηκαν επιτυχώς και με τους δύο πιστωτές)

Σύμφωνα με τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτη Κουρμούσης η πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού διαθέτει πλέον περισσότερους αυτοματισμούς και ευελιξία και αναμένεται να αποτελέσει το εφαλτήριο για να την χρησιμοποιήσουν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι για τη ρύθμιση των οφειλών τους. Μάλιστα το επόμενο διάστημα, πρόσθεσε ο ίδιος, θα ξεκινήσει η διαβούλευση, στην οποία η χώρα μας θα μετέχει, για την κατάρτιση ευρωπαϊκής οδηγίας προκειμένου να προκύψει ένα κοινό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα οφειλών και τον τρόπο ρύθμισης αυτών.

Ερωτηθείς μάλιστα για το ενδεχόμενο παράτασης του εξωδικαστικού μηχανισμού ο κ. Κουρμούσης τόνισε πως ένα πλαίσιο σαν αυτό που υφίσταται αναμφίβολα θα πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει, καθώς οι επιπτώσεις της κρίσης θα παραμείνουν για καιρό ακόμη. Είπε, δε χαρακτηριστικά, πως οι επιχειρήσεις «δεν είναι φυσαρμόνικα» ώστε να ανοίγει και να κλείνει μία ρύθμιση.

Λύσεις επειγόντως…

Την ανάγκη να αποτελέσει ουσιαστικό εργαλείο, χωρίς προσκόμματα, ο εξωδικαστικός μηχανισμός για τη ρύθμιση των οφειλών των επιχειρήσεων επεσήμανε ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Αναστάσιος Καπνοπώλης υπογραμμίζοντας πως «η κατάσταση της πραγματικής οικονομίας είναι ζοφερή και χρειάζεται επειγόντως λύσεις. Δύο στις τρεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες».

«Σαν επιμελητηριακή κοινότητα ζητήσαμε να δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός μηχανισμός, που θα επιτρέπει τη διαχείριση του μεγάλου όγκου υποθέσεων με ταχύτητα» σημείωσε ο κ. Καπνοπώλης.

Οι τράπεζες

Ως σημαντικό αγκάθι για την πορεία του εξωδικαστικού μηχανισμού χαρακτήρισε ο επικεφαλής του Τμήματος Ενημέρωσης Οφειλετών του ΒΕΘ, σύμβουλος επιχειρήσεων Γιάννης Ρουκάς, τη στάση που τηρούν οι τράπεζες απέναντι στους οφειλέτες. «Καταγράφονται τεράστιες καθυστερήσεις από την πλευρά των τραπεζών, ζητούν παρατάσεις και τελικά φαίνεται να επιλέγουν το δρόμο των πλειστηριασμών» επισήμανε ο κ. Ρουκάς τονίζοντας πως «θα πρέπει να καταβληθεί πίεση προκειμένου να γίνουν περισσότερο συνεργάσιμες οι τράπεζες αναφορικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό».

LEAVE A REPLY