Επενδύσεις 1,7 δισ. ευρώ έως το 2020 σχεδιάζει ο εξορυκτικός κλάδος

Επενδύσεις 1,7 δισ. ευρώ έως το 2020 σχεδιάζει ο εξορυκτικός κλάδος

560
SHARE
Επενδύσεις 1,7 δισ. ευρώ έως το 2020 σχεδιάζει ο εξορυκτικός κλάδος

«Η αξιοποίηση των ορυκτών πόρων και η εξορυκτική βιομηχανία μπορεί να γίνει ατμομηχανή ενός νέου βιώσιμου παραγωγικού προτύπου της χώρας που θα φέρει περισσότερες εξαγωγές, νέες επενδύσεις και θα δημιουργήσει ή θα διατηρήσει θέσεις απασχόλησης υψηλής ποιότητας που είναι και το ζητούμενο από το κοινωνικό σύνολο».

Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, Αθανάσιος Κεφάλας υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι ο εξορυκτικός κλάδος, σύμφωνα με σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ, αποτελεί το 3.4% του ΑΕΠ, με δημιουργία αξίας ύψους 2,3 δισ. ευρώ το 2014 και σημαντική αναπτυξιακή δυναμική λόγω της έντονης εξωστρέφειας του. Μάλιστα όπως σημειώνει ο κ. Κεφάλας, ο κλάδος συνεχίζει να επενδύει και να προγραμματίζει επενδύσεις ύψους 1,7 δισ. ευρώ μέχρι το 2020, παρόλο που οι δείκτες αποδοτικότητας του βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος από το 2010 και το 50% των επιχειρήσεων δεν είναι πλέον κερδοφόρες.

«Πολιτεία και κοινή γνώμη αναγνωρίζουν πλέον την εξορυκτικό κλάδο ως στρατηγικό πλεονέκτημα και οδηγό ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, με το 86% των Ελλήνων να πιστεύουν ότι η αξιοποίηση των ορυκτών πόρων είναι κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη αλλά δεν υπάρχει γι’ αυτό η απαραίτητη πολιτική βούληση», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΜΕ κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά και στον νέο Λατομικό Κώδικα ο οποίος είναι σε διαβούλευση και ο οποίος «απέχει σημαντικά των προσδοκιών του κλάδου στη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης πρόσβασης των υπεύθυνων επιχειρήσεων στους ορυκτούς πόρους, ενώ επιχειρείται η περαιτέρω επιβάρυνση με νέα περιβαλλοντικά τέλη, παρόλο που τα λατομεία καταβάλουν ήδη σημαντικά ποσά στο ελληνικό δημόσιο και την τοπική αυτοδιοίκηση με τη μορφή μισθωμάτων και τελών για περιβαλλοντικά και κοινωφελή έργα».

Ο κ. Κεφάλας υπενθυμίζει ακόμη πως η χώρα μας «διαθέτει μία μεγάλη ποικιλία oρυκτών πόρων (μεταλλεύματα, βιομηχανικά ορυκτά, μάρμαρα, αδρανή κ.λπ.) με πολλούς από αυτούς να κατέχουν πανευρωπαϊκή ή και παγκόσμια πρώτη θέση στις αντίστοιχες αλυσίδες αξίας και να αποτελούν επίσης βάση εφοδιασμού και της εγχώριας μεταποιητικής βιομηχανίας».

Αναφερόμενος τέλος στην πορεία της εθνικής οικονομίας ο ίδιος διαβλέπει ότι αυτή φαίνεται να εξέρχεται από την πολυετή ύφεση πολύ πιο αργά του αναμενομένου, καθώς οι διαρθρωτικές αδυναμίες παρεμποδίζουν την ανάπτυξη και διατηρούν ακόμα τη μεταβολή του ΑΕΠ οριακά αρνητική παρά την ανάκτηση σημαντικού μέρους της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

LEAVE A REPLY