Friday , 29 March 2024

Επιδείνωση του δείκτη οικονομικής συγκυρίας καταγράφει η νέα έρευνα του Βαρόμετρου της Οικονομίας της Χαλκιδικής

Πτώση του δείκτη οικονομικής συγκυρίας σε ποσοστό -4,3% καταγράφει η νέα μέτρηση του Βαρόμετρου της Οικονομίας της Χαλκιδικής, της δίμηνης έρευνας του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, που καταγράφει την πορεία της τοπικής οικονομίας. Την έρευνα διεξήγαγε η εταιρεία Interview, κατά τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο 2022. Το δείγμα αποτελείται από 325 επιχειρήσεις διαφόρων μεγεθών, μέλη του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, η συμμετοχή των οποίων είναι προαιρετική.

Η πτώση οφείλεται κυρίως στην ολοκλήρωση της θερινής τουριστικής περιόδου, αλλά και στην αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Οι επιχειρηματίες της Χαλκιδικής χαρακτηρίζουν την κατάσταση των επιχειρήσεων τους κατά 17% καλή, 25% ικανοποιητική, 40% μέτρια και 18% κακή, ενώ μόλις στο 11% των επιχειρήσεων παρατηρείται αύξηση του τζίρου, στο 25% ο τζίρος παραμένει ίδιος ενώ το 66% δηλώνει ότι μειώθηκε. Επίσης, μόλις 9% δηλώνει ότι περιμένει να είναι καλύτερη η κατάσταση της επιχείρησής του, 30% ίδια, ενώ το 61% εκτιμά ότι, θα είναι χειρότερη.   

Το 70% των επιχειρήσεων που διατηρούν προσωπικό, δηλώνει ότι θα το διατηρήσει για το μήνα που ακολουθεί, 7% θα προσλάβει νέο και  23% θα το απολύσει.

Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων δεν έχει πάρει μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας

Το 44% των επιχειρήσεων του δείγματος δηλώνει ότι έχει πάρει μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, 52% δεν έχει πάρει κανένα μέτρο, ενώ το 4% δηλώνει ότι η ερώτηση δεν το αφορά.

Σε 19% ανέρχεται, παράλληλα, το ποσοστό των επιχειρήσεων που έχει επηρεαστεί από την αύξηση επιτοκίων στο δανεισμό του, 9% δεν έχει δει κάποια μεταβολή, ενώ το 72% δεν το αφορά η ερώτηση.

Η τουρκική προκλητικότητα επηρεάζει την οικονομική ανάπτυξη

Στην ερώτηση αν η τουρκική προκλητικότητα επηρεάζει την πορεία της ελληνικής οικονομίας, 58% απαντά θετικά, 34% αρνητικά, ενώ ένα 8% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει, δεν απαντά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *