Επιστολή ΕΒΕΘ προς Γ. Δραγασάκη – Ευ. Τσακαλώτο για τα επιχειρηματικά δάνεια

Επιστολή ΕΒΕΘ προς Γ. Δραγασάκη – Ευ. Τσακαλώτο για τα επιχειρηματικά δάνεια

878
SHARE

Την κατάργηση της εισφοράς 0,6% του Ν. 128/75 στα δάνεια που χορηγούνται από τα τραπεζικά ιδρύματα προς τις επιχειρήσεις ζητά το ΕΒΕΘ με επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννη Δραγασάκη και Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

«Ένας από τους παράγοντες που λειτουργούν ανασταλτικά στην ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων και ειδικότερα των μικρομεσαίων είναι το υψηλότερο κόστος δανεισμού τους, σε σχέση με επιχειρήσεις άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το τραπεζικό σύστημα της χώρας μας. Στα ήδη υψηλά επιτόκια χορηγήσεων επιχειρηματικών δανείων από τις τράπεζες προστίθεται και η εισφορά του 0,6%, του Ν. 128/75, επί των υπολοίπων πάσης φύσεως χορηγηθέντων δανείων και πιστώσεων», σημειώνει στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Γιάννης Μασούτης και προσθέτει: «Η εν λόγω εισφορά, ενώ αρχικά προοριζόταν για την επιδότηση επιτοκίων ειδικών κατηγοριών επιχειρηματικών δανείων και συγκεκριμένα κατετίθετο σε ειδικό κοινό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος για την επιστροφή διαφορών τόκων σε εξαγωγικές επιχειρήσεις, μετά από σχετικές αλλαγές στο νομικό πλαίσιο, προορίζεται πλέον για αλλότριους σκοπούς. Παρά το γεγονός ότι ό αρχικός σκοπός της δημιουργίας του κοινού λογαριασμού δεν υφίσταται σήμερα, η υποχρεωτική εισφορά του Ν. 128/75 εξακολουθεί να επιβαρύνει τις επιχειρήσεις που έχουν δανειοδοτηθεί και δανειοδοτούνται από τις τράπεζες. Παράλληλα, οι τράπεζες προσφέρουν ειδικά δάνεια στις ελληνικές επιχειρήσεις, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων και αναγκών κεφαλαίων κίνησης, με απαλλαγή από την εισφορά του 0,6% του Ν. 128/75, με αποτέλεσμα να εισάγονται κατ’ αυτόν τον τρόπο στρεβλώσεις στην αγορά δανείων».

Καταλήγοντας στην επιστολή του ο κ. Μασούτης παρακαλεί τους αρμόδιους υπουργούς να προβούν «στην κατάργηση της αναχρονιστικής αυτής εισφοράς», η οποία, όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, «αποτελεί μία σημαντική πρόσθετη επιβάρυνση στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων της χώρας μας από τις τράπεζες, εις βάρος της ανταγωνιστικότητάς τους αλλά και εις βάρος των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας μας».

LEAVE A REPLY