Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι για τον σεισμό των 4,7 Ρίχτερ- Αισθητός σε Κιλκίς...

Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι για τον σεισμό των 4,7 Ρίχτερ- Αισθητός σε Κιλκίς και Θεσσαλονίκη

761
SHARE
Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι για τον σεισμό των 4,7 Ρίχτερ- Αισθητός σε Κιλκίς και Θεσσαλονίκη

Επιφυλακτικοί είναι οι σεισμολόγοι για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή του Κιλκίς που αναστάτωσε το βράδυ αλλά και το πρωί της Τρίτης (2/1) τους κατοίκους.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωφυσικής, Κωνσταντίνο Παπαζάχο, η σεισμική ακολουθία ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα (στις 12.13 π.μ. ) με τη δόνηση των 3,9 Ρίχτερ. Ακολούθησαν μέσα σε λίγα λεπτά άλλη μια της τάξης των 3,7 Ρίχτερ, αρκετές δονήσεις από 3,5 ρίχτερ και κάτω, καθώς και η ισχυρή δόνηση των 4,7 Ρίχτερ (που αρχικά μετρήθηκε στα 4,8 Ρίχτερ με την αυτόματη λύση) στις 6.23 το πρωί.

Το επίκεντρο του τελευταίου σεισμού ήταν μεταξύ των λιμνών Κερκίνης και Δοϊράνης, ενώ και όλες οι υπόλοιπες δονήσεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν επιφανειακές (το εστιακό βάθος ήταν μόλις στα 10 χλμ) και είχαν το ίδιο επίκεντρο. Ιδιαίτερα, αναστατώθηκαν οι κάτοικοι στο χωριό Δονάτο που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο, ενώ ο σεισμός έγινε αισθητός στο Κιλκίς, στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε περιοχές της Βουλγαρίας και των Σκοπίων.

Η σεισμική ακολουθία, σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο, είναι σε πλήρη εξέλιξη και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι ο σεισμός των 4,7 ρίχτερ ήταν ο κύριος. Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν το φαινόμενο, καθώς το επίκεντρο βρίσκεται πάνω στη γνωστή ζώνη όπου υπάρχουν δυναμικά ενεργά ρήγματα που δίνουν μεγαλύτερους σεισμούς.

LEAVE A REPLY