ΕΣΕΕ: Σε χαμηλά επίπεδα η αγορά της Θεσσαλονίκης κατά το πρώτο δεκαήμερο...

ΕΣΕΕ: Σε χαμηλά επίπεδα η αγορά της Θεσσαλονίκης κατά το πρώτο δεκαήμερο των εκπτώσεων

514
SHARE

«Μικρό καλάθι» κρατούν οι καταναλωτές το πρώτο 10ήμερο των φετινών εκπτώσεων, καθώς  ήδη σκέφτονται τα πρώτα εκκαθαριστικά σημειώματα της Εφορίας για τον φόρο εισοδήματος, η πρώτη δόση του οποίου πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος του μήνα. Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης αναφερόμενος στις πρώτες εκτιμήσεις της Ελληνική Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας για το μέχρι στιγμής αποτέλεσμα των θερινών εκπτώσεων.

«Όπως είναι γνωστό, οι θερινές εκπτώσεις ξεκίνησαν πριν δέκα ημέρες, τη Δευτέρα 9 Ιουλίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του δικτύου Συλλόγων-Μελών της ΕΣΕΕ, σε κεντρικές εμπορικές αγορές της Αττικής και στη Θεσσαλονίκη, το πρώτο δεκαήμερο των εκπτώσεων οι καταναλωτές είναι αρκετά επιφυλακτικοί και διστακτικοί. Είναι προφανές ότι η αγοραστική αμηχανία που παρατηρείται επηρεάζεται από τη χρονική σύμπτωση με τα πρώτα εκκαθαριστικά σημειώματα», σημειώνει ο κ. Κορκίδης και προσθέτει: «Στις περισσότερες αγορές της Αττικής η κίνηση έως τώρα δείχνει αρκετά υποτονική, με εξαίρεση την περίπτωση της Καλλιθέας και της Κηφισιάς, όπου παρατηρείται μια αυξημένη κίνηση με ανοδική τάση για φέτος. Η αγορά της Θεσσαλονίκης κινείται σε χαμηλά επίπεδα σε αντίθεση με την Πάτρα, όπου ο Εμπορικός Σύλλογος δήλωσε ικανοποίηση από το πρώτο δεκαήμερο». Ειδικά, στην εμπορική αγορά της Αθήνας, «δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να παρατηρείται τόνωση της αγοραστικής κίνησης. Χαρακτηριστικό είναι ότι η κίνηση της αγοράς την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων για τις επιχειρήσεις που άνοιξαν ήταν μάλλον απογοητευτική, αφού δεν ξεπέρασε το τζίρο μιας απλής καθημερινής. Για την εμπορική αγορά της Αθήνας, εκτιμάται ότι συνολικά οι φετινές θερινές εκπτώσεις θα κινηθούν τελικά χαμηλότερα από πέρυσι με τους Έλληνες καταναλωτές να κρατούν ”μικρό καλάθι”».

Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, «ελπίδες και προσδοκίες εξακολουθούν να διατηρούνται από τον τουρισμό και την «εισαγόμενη κατανάλωση», γι’ αυτό θα περιμένουμε να κάνουμε συνολικό ταμείο τον Σεπτέμβριο. Ο κλάδος που δείχνει μία βελτίωση λόγω της εκπτωτικής περιόδου είναι η γυναικεία ένδυση και υπόδηση, ενώ η κίνηση στα εποχιακά είδη παραμένει σταθερή σε σχέση με την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο. Οι εκπτώσεις έχουν ακόμα πολύ δρόμο και τα επόμενα τέσσερα δεκαήμερα θα συνεχίσουμε να ελπίζουμε».

LEAVE A REPLY