Στις μεγάλες ασιατικές πλατφόρμες που έχουν κατακλύσει την ευρωπαϊκή αλλά και την ελληνική αγορά καθώς και στην ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων για την προστασία των ελληνικών επιχειρήσεων αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχιερηματικότηας (ΕΣΕΕ) Σταύρος Καφούνης. Τόνισε ότι η «ΕΣΕΕ διεκδικεί οριστική λύση στο ζήτημα με τις μεγάλες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου με το βλέμμα στην πραγματική κατάσταση της ελληνικής αγοράς που επικρατεί σήμερα».
Παρεμβάσεις για ισότιμο ανταγωνισμό
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ τόνισε ωστόσο ότι «η προαναγγελία της επιβολής ενός διαχειριστικού τέλους βάζει ένα πρώτο εμπόδιο στην ‘ψηφιακή αποικιοκρατία’, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι απαιτούνται επιπλέον παρεμβάσεις για την αποκατάσταση των όρων του ισότιμου ανταγωνισμού με τις μεγάλες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου τρίτων χωρών. Οι παρεμβάσεις μας στοχεύουν στη βιωσιμότητα του εμπορίου σε μία περίοδο που πολλές εμπορικές επιχειρήσεις στη χώρα μας πιέζονται ιδιαίτερα από τα αυξημένα πάγια έξοδα και τον μειωμένο – ή στην καλύτερη περίπτωση στάσιμο – τζίρο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καφούνης.
Οι Έλληνες κάνουν 100.000 παραγγελίες τη μέρα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να επιβάλει τέλος ύψους 2 ευρώ για κάθε μικροδέμα που εισάγεται από την Κίνα ως μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής για την αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού που προκαλείται από τις τεχνητά χαμηλές τιμές των κινεζικών προϊόντων. Αξίζει να σημειωθεί πως το προτεινόμενο τέλος των 2 ευρώ ανά αποστολή θα αφορά μικροπαραγγελίες αξίας έως και 150 ευρώ, δηλαδή τα λεγόμενα «μικροδέματα». Η Ε.Ε. υπολογίζει ότι το μέτρο θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα έως και 10 δισ. ευρώ ετησίως. Η Ελλάδα έχει ήδη εκφράσει τη στήριξή της στο συγκεκριμένο μέτρο καθώς εκτιμάται ότι πραγματοποιούνται περίπου 100.000 τέτοιες παραγγελίες την ημέρα, κυρίως μέσω μεγάλων ψηφιακών πλατφορμών.