ΕΣΕΕ: Χαμηλότερος ο φετινός χριστουγεννιάτικος τζίρος για 6 στις 10 επιχειρήσεις στη...

ΕΣΕΕ: Χαμηλότερος ο φετινός χριστουγεννιάτικος τζίρος για 6 στις 10 επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα και 5 στις 10 πανελλαδικά

415
SHARE
Erevna: Posa xrimata skopevoun na ksodepsoun oi Ellines katanalotes tis giortes ton Xristougennon

Χαμηλότερος ήταν ο χριστουγεννιάτικος τζίρος για περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις (51%) σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017, με τις μειώσεις να κυμαίνονται από 10% έως 20%, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ (Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας) , στην οποία επισημαίνεται ότι ο κλάδος που επλήγη περισσότερο είναι η ένδυση/υπόδηση, ενώ εκείνος των τροφίμων ποτών είχε τις μικρότερες απώλειες. Στην Αττική μάλιστα και στη Νότια Ελλάδα περισσότερες επιχειρήσεις πήγαν καλύτερα σε σύγκριση με τη Βόρεια ή την Κεντρική Ελλάδα.

Αναλυτικότερα όσον αφορά τη Βόρεια Ελλάδα, οι 6 στις 10 επιχειρήσεις (ποσοστό 60,4% έναντι 51,6% στην Αττική και 51,1% πανελλαδικά) δήλωσαν ότι οι πωλήσεις κατά την εορταστική περίοδο κινήθηκαν χειρότερα σε σχέση με πέρυσι, ενώ μόλις μία στις τέσσερις (26,4% έναντι 31,3% στην Αττική και 30,3% πανελλαδικά) δεν είδε διαφορά και επίσης μόλις 1 στις 10 (ποσοστό 11,3% έναντι ποσοστού 15,6% στην Αττική, 37% στα Νησιά Αιγαίου-Κρήτη και 17% πανελλαδικά) εκτίμησε ότι τα πράγματα πήγαν καλύτερα.

Από την έρευνα προκύπτει ακόμη ότι η καλύτερη περίοδος των εορτών από άποψη αγοραστικής κίνησης, ήταν η εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα (45%), ενώ για ένα σημαντικό ποσοστό (32%), η εβδομάδα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. 

Καλύτερα ή χειρότερα ένα είναι σίγουρο: κινήθηκαν περισσότερο τα πιο φτηνά προϊόντα (46,8%) σε αντίθεση με τα πιο ακριβά (3,7%).

LEAVE A REPLY