ΕΣΘ: Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

ΕΣΘ: Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

456
SHARE

Ο συντονισμός, σε τοπικό επίπεδο, μιας εκστρατείας ευαισθητοποίησης όσων έχουν κατοικία ή επιχείρηση στις λεγόμενες περιοχές υψηλού κινδύνου, ήταν ο σκοπός της σύσκεψης την οποία συγκάλεσε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή των φορέων του Νομού Θεσσαλονίκης που εμπλέκονται στο ευρύτερο θέμα της πρόληψης και διαχείρισης του κινδύνου που συνεπάγεται η πρόκληση πυρκαγιάς. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η από κοινού συμμετοχή όλων στην διατήρηση των προϋποθέσεων ασφαλείας που συνεπάγεται η διαβίωση μας στις περιοχές αυτές.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, «κατά την συνάντηση παρουσιάστηκε από τους υπεύθυνους εκπροσώπους της πυροσβεστικής, της πολιτικής προστασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το σχέδιο πολιτικής προστασίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Αναγνωρίστηκε το γεγονός ότι μεγίστης σημασίας είναι η ενημέρωση των πολιτών όχι μόνον για τον τρόπο διάσωσης τους σε περίπτωση κινδύνου, αλλά και για τον ρόλο τον οποίο οι ίδιοι μπορούν να διαδραματίσουν, προκειμένου να συμβάλλουν στην αποτροπή του κινδύνου αυτού».

Ακόμη, «τονίστηκε η ανάγκη να προχωρήσουμε ως χώρα στην πεπατημένη όλων των άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών, τα οποία προχωρούν στην ενημέρωση ομάδων πολιτών ανά οικοδομικό τετράγωνο, για την εν συνεχεία ενεργό συμμετοχή τους με συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης, σε περίπτωση κινδύνου στην περιοχή τους. Χαρακτηριστικά ειπώθηκε ότι στα προηγμένα κράτη, ιδίως σε αυτά που συχνά πλήττουν μεγάλες καταστροφές από φωτιές, τυφώνες ή σεισμούς, ένας είναι ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας που έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο για την αντιμετώπιση των καταστροφών, σε αντίθεση με τα ισχύοντα στην ελληνική περίπτωση εργασίας, στην οποία η μεγάλη διασπορά ευθύνης, οδηγεί εντέλει σε πλημμελή καταμερισμό των ευθυνών».

Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος του ΕΣΘ, Παντελής Φιλιππίδης (φωτογραφία) «ανέλαβε την ευθύνη να υποβάλλει συγκεκριμένη πρόταση για στοχευμένη ενημέρωση της κοινής γνώμης την οποία και θα καταθέσει στην Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, με σκοπό την από κοινού ανάληψη δράσης προς αυτήν την κατεύθυνση. Αξίζει στο σημείο αυτό να επισημάνουμε ότι κατ’ αντιστοιχία ανάγκη ενημέρωσης έχουν οι πολίτες όχι μόνον για το θέμα των πυρκαγιών, αλλά και των σεισμών και των πλημμυρών και γενικότερα αντιμετώπισης ακραίων καιρικών φαινομένων, δεδομένου ότι όλες αυτές οι καταστροφές εμπεριέχουν την πιθανότητα της απώλειας ζωών και περιουσιών. Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ανέλαβε επίσης την υποχρέωση για ανανέωση της συνάντησης αυτής, στα τέλη Αυγούστου, με την ελπίδα να μην υπάρχουν άλλα ατυχή γεγονότα που θα επιβάλουν τέτοιου τύπου στρατηγικές».

LEAVE A REPLY