ΕΣΠΑ: Η «βροχή» εκατομμυρίων ευρώ για τους μικρομεσαίους και τα προβλήματα

ΕΣΠΑ: Η «βροχή» εκατομμυρίων ευρώ για τους μικρομεσαίους και τα προβλήματα

2107
SHARE

Με τις μνήμες ακόμη νωπές από τους 100 νεκρούς της πυρκαγιάς στο Μάτι που αιφνιδίασε πλήρως την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ κι «έκαψε» τη σχεδιαζόμενη επικοινωνιακή φιέστα που ετοίμαζε επιμελώς για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, το οικονομικό επιτελείο και προσωπικά ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να αντιστρέψουν το κλίμα, βάζουν στην πολιτική ατζέντα τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, και δη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Όπλο» τους τα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2014-2020 και ειδικότερα του Τομεακού Προγράμματος ΕΠΑνΕΚ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα-Καινοτομία).

Άλλωστε στην κυβέρνηση θεωρούν ως προνομιακό τους πεδίο τη διαχείριση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, καθώς επί δύο χρόνια ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και πρόσφατα προαχθείς σε υπουργό Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης συνεχώς μιλούσε για την πρωτιά της χώρας μας στην απορρόφηση των κονδυλίων, τις συμφωνίες με την ΕΤΕπ (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) και την υλοποίηση του πολυσυζητημένου πακέτου Γιουνκέρ.

Μέχρι σήμερα για τους Μικρομεσαίους είναι στον «αέρα» και ανοικτές για την υποβολή αιτήσεων τέσσερις προκηρύξεις συνολικής δημόσιας δαπάνης 250 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα οι δράσεις «Ψηφιακό Αλμα» (50 εκατ. ευρώ-Λήξη υποβολής αιτήσεων 2/10/2018), «Ψηφιακό Βήμα» (50 εκατ. ευρώ-Λήξη υποβολής αιτήσεων 2/10/2018), «Ποιοτικός Εκσυγχρονισμός» (150 εκατ. ευρώ για μεσαίες επιχειρήσεις-Λήξη υποβολής αιτήσεων 18 μήνες από την προκήρυξη της Δράσης στις 4/6/2018 και μέχρι εξαντλήσεως των πόρων ) και «Επιχειρούμε Έξω» (50 εκατ. ευρώ- Λήξη υποβολής αιτήσεων 18 μήνες από την προκήρυξη της Δράσης στις 20 /11/2018 και μέχρι εξαντλήσεως των πόρων).

Ψάχνουν λεφτά για τον τουρισμό
Παράλληλα έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης του προγράμματος για την ίδρυση νέων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπου η ζήτηση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο καθώς αιτήθηκαν επιδότησης περίπου 7.500 υπό σύσταση επιχειρήσεις με συνολική αιτούμενη δημόσια δαπάνη άνω του 1 δισ. ευρώ όταν η διαθέσιμη δημόσια δαπάνη είναι μόλις 150 εκ. ευρώ!! Μόλις προχθές o νέος υφυπουργός Ανάπτυξης, Στάθης Γιαννακίδης, ανακοίνωσε την αύξηση της δημόσιας δαπάνης σε 400 εκ. ευρώ. Ωστόσο ορισμένοι παράγοντες της αγοράς μιλούν για την ανάγκη περαιτέρω αύξησης σε περιοχές ιδιαίτερης τουριστικής αιχμής (Ιόνιο, Νότιο Αιγαίο, Κρήτη, Αττική).

Έρχονται και νέα προγράμματα

Πέραν των δράσεων που ήδη υπάρχουν διαθέσιμες η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του thesseconomy.gr, σκοπεύει να ανακοινώσει νέα προγράμματα όπως την ενίσχυση στους τομείς λιανεμπορίου-εκπαίδευσης-εστίασης, τη δράση «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας για Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις» καθώς και την έναρξη προκήρυξης των προγραμμάτων «LEADER» τα οποία μάλιστα διαφημίστηκαν σε σχετικά έντυπα του ΕΣΠΑ στο περίπτερο του Υπουργείου Ανάπτυξης στην 83η ΔΕΘ.

Επίσης η κυβέρνηση «τρέχει» προκειμένου να υλοποιήσει εντός του έτους:
– Τη σύσταση της Αναπτυξιακής Τράπεζας σε συνεργασία με τη Γαλλική Κυβέρνηση
– Την ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου και την έναρξη υλοποίηση του Ταμείου Μικροπιστώσεων ύψους 50 εκατ. ευρώ
– Την έναρξη υλοποίησης του Ταμείου Υποδομώνύψους 450 εκατ. ευρώ (200 εκατ. από το ΕΠΑνΕΚ)
– το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙ) με προϋπολογισμό 400 εκατ. ευρώ
– Το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (EquityFund) με αρχικό προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ (από το ΕΠΑνΕΚ) και 60 εκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ταμείο Επενδύσεων που έχει και την ευθύνη διαχείρισης του ταμείου.

Ειδικά για το ταμείο ΕquityFundη κυβέρνηση θα δώσει μεγάλη δημοσιότητα για την προβολή του, καθώς αποτελεί σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς πολύ σοβαρή προσπάθεια για τη χρηματοδότηση της καινοτομίας, της έρευνας και της τεχνολογικής ανάπτυξης κάθε σταδίου, αξιοποιώντας την επιχειρηματική δημιουργικότητα των νέων επιστημόνων και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα που δείχνει να εξελίσσεται δυναμικά παρά τα τεράστια προβλήματα του θεσμικού και επενδυτικού περιβάλλοντος. Ήδη τα 6 πρώτα επενδυτικά σχήματα έχουν αναλάβει δράση ενημέρωσης και χρηματοδότησης των πρώτων επενδυτικών σχεδίων.

Παράλληλα γίνεται προσπάθεια για την καλύτερη διαχείριση του «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» μετά το φιάσκο των πρώτων ημερών στην υποβολή των αιτημάτων.

Τα προβλήματα
Ωστόσο παρά τις όποιες θετικές πρωτοβουλίες δε λείπουν και τα προβλήματα τα οποία έχουν παρουσιαστεί στη διαχείριση των υφιστάμενων προγραμμάτων του ΕΠΑνΕΚ. Όπως καταγγέλλει η αξιωματική αντιπολίτευση η γραφειοκρατία, οι μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων ένταξης και απόρριψης των επενδυτικών σχεδίων αλλά και στην ετοιμασία του Πληροφοριακού Συστήματος για την υποδοχή αιτημάτων ελέγχου, στερούν πολύτιμους πόρους και κατατάσσουν τη χώρα μας πολύ χαμηλά στην απορρόφηση των σχετικών πόρων για προγράμματα επιχειρηματικότητας.

Μένει να δούμε τον νέο υφυπουργό κ. Γιαννακίδη, πώς θα μπορέσει να βρει λύσεις στα συγκεκριμένα ζητήματα, ειδικά τώρα που ξεκινά η προεκλογική περίοδος, όπου διαχρονικά τα κοινοτικά κονδύλια αποτελούν πεδίο δόξης λαμπρό για κομματικές διαμάχες αλλά και για προσέλκυση ψηφοφόρων…

LEAVE A REPLY