Thursday , 28 March 2024

Ετοιμάζει τα φτερά της η θρυλική Dakota για να πετάξει στον ουρανό της Μακεδονίας

Το ιστορικό αεροσκάφος Douglas C-47 Skytrain, (η θρυλική Dakota «Ποσειδώνας»), ετοιμάζει τα φτερά του για να πετάξει ξανά στον ουρανό της Θεσσαλονίκης, πιθανόν και μέσα στο 2022, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ/ΜΠΕ.

«Αυτό είναι η βούληση και ευχή μας, πάντα με την βοήθεια και τη συνεργασία της Πολεμικής μας Αεροπορίας», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104.9FM», ο κ Δημήτριος Κόλιας, αντιπρόεδρος και νόμιμος εκπρόσωπος Ιδρύματος «Ίκαρος», του φορέα που θα αναλάβει το κόστος ανακατασκευής του. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συγκεκριμένη προσπάθεια για την Dakota 49-2622 «Ποσειδώνας» που βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη είναι εφικτό να ολοκληρωθεί γρήγορα αφού δεν θα είναι απαραίτητο το αεροσκάφος να μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις ειδικού εργοστασίου ιστορικών αεροσκαφών στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως είχε γίνει με το Spitfire MJ755 που συμμετέχει πλέον στις στρατιωτικές παρελάσεις.

«Έχουμε ήδη προχωρήσει σε ενέργειες για το συγκεκριμένο Douglas C-47 Skytrain το οποίο πρέπει να φτιαχτεί. Και θα φτιαχτεί πάρα πολύ σύντομα. Ξέρουμε τι γίνεται με το αεροσκάφος. Με το που θα φύγει την Αγγλία το Harvard (σ.σ. άλλο αεροσκάφος) που προγραμματίζουμε να ανακασκευαστεί εκεί όπως επισκευάστηκε το Spitfire, προχωράμε και με αυτό το αεροσκάφος-θρύλο», προσέθεσε ο κ.Κόλιας. Ο ίδιος εξήγησε και τους λόγους που η επαναφορά σε πτητική κατάσταση του συγκεκριμένου ιστορικού αεροσκάφους Dacota, θα γίνει τελικά στην Ελλάδα. «Για το συγκεκριμένο αεροπλάνο ξέρουμε τι γίνεται και τι θα γίνει με τα ανταλλακτικά. Που θα τα βρούμε, πως θα τα βρούμε στην Ελλάδα αλλά, αν χρειαστεί, και από το εξωτερικό», εξήγησε ο αντιπρόεδρος του «Ίκαρος» ,επισημαίνοντας πως είναι δύσκολο υπό τις παρούσες συνθήκες να μετακινηθεί για την ανακατασκευή του το θρυλικό μεταγωγικό που συμμετείχε στον πόλεμο της Κορέας.

«Η Θεσσαλονίκη πρέπει να το έχει αυτό το αεροπλάνο»

Όλα όσα θα γίνουν στο Dakota 49-2622 «Ποσειδώνας» θα γίνουν στην Ελλάδα, με μοναδική ενδεχόμενη εξωχώρια επισκευή αυτή ενός φτερού κι εφόσον χρειαστεί κάτι τέτοιο. Σύμφωνα πάντοτε με τον κ. Κόλια «η κινητοποίηση θα είναι πλήρης ώστε να πετάξει το αεροσκάφος. Θα φέρουμε και ειδικό κλιμάκιο μηχανικών στην Ελλάδα, οι οποίοι, μαζί με τους εξαιρετικούς Έλληνες μηχανικούς θα συνδράμουν ώστε να μπορέσουμε να ανακατασκευάσουμε το αεροσκάφος. Η Dakota αυτή είναι εξάλλου σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τα άλλα αεροπλάνα (σ.σ Spitfire και Harvard) οπότε είναι απαραίτητη μόνο μια μερική ανακατασκευή στην Ελλάδα. Το σχέδιο για αυτό το αεροπλάνο το έχουμε δει πολύ ζεστά. Είμαστε πάρα πολύ αισιόδοξοι πως, με την συνεργασία και την θετική διάθεση που υπάρχει και από την ΠΑ της χώρας, θα προχωρήσει το πρότζεκτ της Dakota αυτής πολύ άμεσα, ώστε μέσα στο 2022 ακόμη και να το έχουμε ολοκληρώσει! Η Θεσσαλονίκη πρέπει να το έχει αυτό το αεροπλάνο…», τόνισε ο κ.Κόλιας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *