ΕΥΑΘ: Διαγωνισμός για επισκευή του αγωγού της Αραβησσού

ΕΥΑΘ: Διαγωνισμός για επισκευή του αγωγού της Αραβησσού

407
SHARE

«Στον αέρα» βγαίνει το αμέσως επόμενο διάστημα ο διαγωνισμός για την επισκευή του αγωγού μεταφοράς νερού από την Αραβησσό, μετά και την έγκριση των τευχών δημοπράτησης του έργου από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΥΑΘ την περασμένη εβδομάδα. Ο ανάδοχος του έργου θα αναλάβει την ενίσχυση και επισκευή του τσιμεντένιου αγωγού, με στόχο να συντηρηθεί προληπτικά και σε  πλήρη λειτουργία για πρώτη φορά από κατασκευής του, το 1976!

Οι εργασίες επισκευής θα επικεντρωθούν αρχικά σε μήκος 800 μ. περίπου, στο ύψος της Βιομηχανικής Περιοχής Θεσσαλονίκης, σε ένα τμήμα που σύμφωνα με την επικαιροποιημένη μελέτη του ομότιμου καθηγητή ΑΠΘ Γ. Πενέλη παρουσιάζει σημαντικές φθορές. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 3,4 εκατ. ευρώ, λόγω όμως του φυσικού αντικειμένου του έργου έχει προβλεφθεί δικαίωμα προαίρεσης έως 1 εκατ. ευρώ (το είδος και η έκταση των απαιτούμενων εργασιών μπορούν να επαναπροσδιοριστούν μετά την εκσκαφή κι αποκάλυψη του αγωγού).

“Με την επισκευή του επίμαχου αγωγού της Αραβησσού επιχειρούμε να διευθετήσουμε ένα πρόβλημα που όλες οι προηγούμενες διοικήσεις ‘έκρυβαν κάτω από το χαλί’, ενώ οι αστοχίες του ήταν ήδη γνωστές εδώ και δυο δεκαετίες! Αμέσως μετά την καθολική θραύση του αγωγού τον περασμένο Μάρτιο, γεγονός που ταλαιπώρησε τόσο τους Θεσσαλονικείς, δρομολογήσαμε τρεις δράσεις για την πρωτοβάθμια, προληπτική συντήρησή του, τις οποίες και εντάξαμε στο Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Σχέδιο της εταιρείας. Η πρώτη, που υπολογίζουμε να ξεκινήσει το 2019, έχει επεμβατικό χαρακτήρα: αφορά στην τμηματική επισκευή του αγωγού σε σημεία που έχουν ‘δώσει’ και στο παρελθόν ενδείξεις αστοχίας», επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Α.Ε., καθηγητής Γ.Ν. Κρεστενίτης.

Οι άλλες δύο δράσεις, σύμφωνα με τον κ.Κρεστενίτη, είναι συμπληρωματικές: αφορούν αφενός στην ανίχνευση διαρροών με τη βοήθεια δορυφόρου (radar) -μια νέα τεχνολογία που έχουμε ήδη εφαρμόσει πιλοτικά- και αφετέρου στην εσωτερική τηλεπισκόπηση του αγωγού για διαρροές με την ακουστική μέθοδο. Και οι τρεις παρεμβάσεις μας θα γίνουν με τον αγωγό σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία, προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν οι καταναλωτές. “Οι δράσεις αυτές, σε συνδυασμό με το μείζον έργο της επέκτασης της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης -βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισης της διακήρυξης-, θα δώσουν επιτέλους μεγάλη ‘ανάσα’ στη Θεσσαλονίκη, διασφαλίζοντας τις σημερινές και μελλοντικές υδροδοτικές της ανάγκες», προσθέτει ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ.

Ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Γεώργιος Πενέλης, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΥΑΘ, ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του προέδρου της εταιρείας, μετά την καθολική θραύση του αγωγού τον περασμένο Μάρτιο, και επικαιροποίησε την αρχική του μελέτη (είχε εκπονηθεί στις αρχές του 2000, αλλά ουδέποτε αξιοποιήθηκε!), την οποία και υπέβαλε στην εταιρεία τον περασμένο Αύγουστο.

LEAVE A REPLY