ΕΥΑΘ: Σχέδια για επέκταση σε νέες περιοχές – Εκσυγχρονισμός δικτύων – Μέρισμα...

ΕΥΑΘ: Σχέδια για επέκταση σε νέες περιοχές – Εκσυγχρονισμός δικτύων – Μέρισμα 0,221 ευρώ ανά μετοχή

508
SHARE

Τη διανομή συνολικού μερίσματος 0,221 ευρώ ανά μετοχή εντός του Ιουνίου αποφάσισε η σημερινή Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΕΥΑΘ Α.Ε. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, καθηγητής Γιάννης Ν. Κρεστενίτης, παρουσίασε στους μετόχους το αναθεωρημένο επενδυτικό και επιχειρησιακό πλάνο της εταιρείας για την περίοδο 2018-2024, ύψους 176 εκατ.ευρώ, επισημαίνοντας την ανάγκη υποδομών και σύγχρονων εργαλείων διαχείρισης. «Διαθέτουμε επαρκή κεφάλαια, επενδυτικό σχέδιο για επέκταση σε νέες περιοχές, τεχνογνωσία και πλέον και επαρκές ανθρώπινο δυναμικό μετά τις πρόσφατες 150 προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ», επισήμανε ο κ. Κρεστενίτης. «Αυτήν τη στιγμή ‘τρέχει’ ο διαγωνισμός για το σύστημα τηλεματικής – SCADA της ύδρευσης και έχει ξεκινήσει ο αντίστοιχος διαγωνισμός για την αποχέτευση. Και οι δύο θα αποτελέσουν σημαντικά “εργαλεία” για τον εκσυγχρονισμό και την καλύτερη διαχείριση του διαθέσιμου ύδατος. Παράλληλα, είμαστε σε συζητήσεις για πιλοτική εγκατάσταση “έξυπνων” υδρομέτρων σε δύο ζώνες, ΑΠΘ – ΔΕΘ – Δήμος Θεσσαλονίκης και Ευαγγελίστρια, κάτι που επίσης θα εκσυγχρονίσει το δίκτυο στα σημεία της τελικής κατανάλωσης».

Επισημάνθηκε πάντως ότι για το έργο για την επέκταση του διυλιστηρίου νερού από τον Αλιάκμονα (Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού από τον Αλιάκμονα), θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια τουλάχιστον και ότι προχωρά η επισκευή του αγωγού της Αραβησσού (8 εκατ ευρώ), του οποίου η μεγάλη βλάβη στα τέλη Μαρτίου προκάλεσε τη διακοπή της υδροδότησης της πόλης για πέντε ημέρες.

Το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας περιλαμβάνει  την κατασκευή της επέκτασης των εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού, τη συντήρηση του υδραγωγείου της Αραβησσού, την εγκατάσταση συστήματος SCADA ύδρευσης και αποχέτευσης, την αντικατάσταση υδρομέτρων και αγωγών, την ανακατασκευή του αντλιοστασίου αποχετευτικού, την αξιοποίηση ακινήτων, την επισκευή δεξαμενών τελικής καθίζησης στην εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων.

Ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ ξεκαθάρισε επίσης ότι η ΕΥΑΘ δεν πρόκειται να αναλάβει τη λειτουργία της Μονάδας Κατεργασίας Αποβλήτων ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης, στην οποία υλοποιήθηκαν παρεμβάσεις βελτίωσης από την ιδιοκτήτρια ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ και σήμερα βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία, εάν αν δεν καλύπτεται το σύνολο των περιβαλλοντικών όρων.

Σε ό,τι αφορά τους συμβασιούχους ο κ. Κρεστενίτης δήλωσε ότι δεν ήταν δυνατή νόμιμα η ανανέωση των συμβάσεών τους.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της ΕΥΑΘ κατά τη χρήση του 2017 παρέμεινε ουσιαστικά σταθερός και ανήλθε σε 73,4 εκατ. ευρώ έναντι 73,3 εκατ. της προηγούμενης χρήσης (αύξηση 0,17%). Τα μικτά κέρδη ανήλθαν σε 30,14 εκατ. ευρώ έναντι 29,50 εκατ. το 2016, σημειώνοντας αύξηση 2,2%, και τα προ φόρων κέρδη έφτασαν τα 24,9 εκατ. ευρώ έναντι 21,77 εκατ. την προηγούμενη χρήση,  αύξηση της τάξεως του 14,52%. Τα μετά φόρων κέρδη έφτασαν τα 16,45 εκατ. ευρώ έναντι 12,45 εκατ. το 2016, παρουσιάζοντας αύξηση 32,05%. Τα κέρδη ΕΒΙΤDA ανήλθαν σε 29,51 εκατ. ευρώ έναντι των 26,50 εκατ. της προηγούμενης χρήσης, σημειώνοντας αύξηση 11,36%.

 

LEAVE A REPLY