Friday , 19 April 2024

Ευκαρπία Σερρών ή το χωριό της… μπουγάτσας – Πάνω από 70 Ευκαρπιώτες έχουν μπουγατσατζίδικα στη Θεσσαλονίκη

«‘Ολα ξεκίνησαν από πολύ παλιά. Ο πρώτος μπουγατσατζής από το χωριό μας στη δεκαετία του ’50-’60 ήταν ο συγχωριανός μας ο Κοκκινομάγουλος», θυμάται από το Σύλλογο Ευκαρπιωτών νομού Σερρών Θεσσαλονίκης ο κ. Μιχάλης Τσολακίδης. Κι εξηγεί στο thesseconomy.gr ότι «όποιος έφευγε εκτός περιοχής προτιμούσε να έχει ως βοηθούς του παιδιά του χωριού μας. Έτσι σιγά-σιγά διαδόθηκε η τέχνη της μπουγάτσας στη Θεσσαλονίκη μα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Στην πορεία ο κάθε βοηθός μάθαινε την τέχνη και με τα χρόνια άνοιγε το δικό του μαγαζί. Μάλιστα ένας συγχωριανός μας δραστηριοποιείται στην Κέρκυρα περίπου 30 χρόνια». Ο κ. Τσολακίδης από το 2008 διατηρεί το δικό του μπουγατσατζίδικο στην οδό Επταπυργίου στις Συκιές. Όπως θυμάται «κι εγώ έμαθα την τέχνη από έναν μάστορα που με πήρε στο μαγαζί του στη Θεσσαλονίκη.Είμαι μπουγατσατζής από το 1989. Είναι δύσκολη τέχνη. Τα βασικά συστατικά εκτός από αυτά της πρώτης ύλης που πρέπει να είναι πρώτης ποιότητας θέλει αγάπη και μεράκι για να ανοίξεις το φύλλο. Πιο παλιά κάναμε σκέτη μπουγάτσα, μόνο φύλλο. Τη ‘σκέτη’ όπως τη ζητούσανε, πασπαλισμένη με χοντρή ζάχαρη και κανέλα. Μας τη ζητούσαν άνθρωποι μεγάλης ηλικίας».


Η γιορτή της Μπουγάτσας
Η ιδέα για τη γιορτή… γεννήθηκε μέσα στο Σύλλογο Ευκαρπιωτών του νομού Σερρών Θεσσαλονίκης. Όπως διευκρινίζει ο κ. Τσολακίδης «επειδή οι περισσότεροι από το χωριό είμαστε μπουγατσατζήδες μια χρονιά, που πήγαμε στο χωριό να ψηφίσουμε σε πολιτικές εκλογές σκεφτήκαμε να ψήσουμε 20-30 ‘πλάκες’ μπουγάτσα για να κεράσουμε και τους μεγαλύτερους συγχωριανούς μας. Βλέποντας τη χαρά και την απήχηση που είχε η πράξη μας σκεφτήκαμε τον επόμενο χρόνο να διοργανώσουμε τη γιορτή της μπουγάτσας. Κι έτσι καθιερώθηκε από τον Ιούλιο του 2010 να κάνουμε τη γιορτή στο χωριό μας. Πέρσι τα ηνία πήρε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Ευκαρπίας Σερρών και η γιορτή είχε μεγάλη επιτυχία».

Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Ευκαρπίας
«Είναι ένα πολιτιστικό έθιμο που θέλουμε να το συνεχίσουμε γιατί αποτελεί και παράδοση του τόπου μας», λέει στο thesseconomy.gr. η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Ευκαρπίας Δόμνα Καφετζή. Από το χωριό μας πολλά άτομα είναι επαγγελματίες μπουγατσατσήδες στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Στην Ευκαρπία από πολύ παλιά δραστηριοποιούνται τεχνίτες στην μπουγάτσα. Φέτος στη γιορτή είχαμε 350 κιλά μπουγάτσα που μοιράσαμε στον κόσμο. Είχαμε την παραδοσιακή, μπουγάτσα με κρέμα, με τυρί και με κάστανο. Την εκδήλωση για πρώτη φορά πέρσι το καλοκαίρι ( Ιούλιο του 2022) τη διοργάνωσε ο Σύλλογός μας. Μια και ο Σύλλογος Ευκαρπιωτών, οι μπουγατσατζίδες που μένουν στη Θεσσαλονίκη δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν λόγω διαφόρων υποχρεώσεων ενδιαφερθήκαμε εμείς ως Πολιτιστικός Σύλλογος. Με τη βοήθειά τους πραγματοποιήσαμε τη γιορτή όπου περίπου 2.000 άτομα γεύτηκαν και απόλαυσαν τη μπουγάτσα της Ευκαρπίας Σερρών», λέει η πρόεδρος του συλλόγου.


Μια… γεύση από την ιστορία της μπουγάτσας
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η μπουγάτσα διαδόθηκε στην Ελλάδα από τους πρόσφυγες που ήλθαν από την Κωνσταντινούπολη αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Θράκης, με την ανταλλαγή των πληθυσμών.
Οι Έλληνες πρόσφυγες στη μεγάλη πλειοψηφία τους εγκαταστάθηκαν στη Θράκη, και στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία. Τα πρώτα χρόνια μετά το 1922, διανύοντας το 1940 τα χρόνια του πολέμου και μέχρι το 1945 που άρχισε να οργανώνεται καλύτερα το κράτος, ήταν πολύ αντίξοα ώστε να μπορέσουνε οι τεχνίτες μπουγάτσας να εξασκήσουν την τέχνη τους σαν επάγγελμα.
Παρόλα αυτά στις Σέρρες υπήρχε ένας τεχνίτης που εξάσκησε επαγγελματικά την τέχνη της μπουγάτσας, πολλά χρόνια πριν το 1945 ως πλανόδιος πωλητής, ο Κωνσταντίνος Καρυοφύλλης. Το 1950 άνοιξε το πρώτο μπουγατσάδικο, και το ονόμασε «Ανώτερο».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *