Ευρωβαρόμετρο: Ανεργία και οικονομία τα μεγάλα «αγκάθια» για τους Έλληνες

Ευρωβαρόμετρο: Ανεργία και οικονομία τα μεγάλα «αγκάθια» για τους Έλληνες

722
SHARE

Την παντελή απαισιοδοξία των Ελλήνων, τόσο για την πορεία της εθνικής οικονομίας, όσο και για το μέλλον, αποτυπώνει  έρευνα του Ευρωβαρόμετρου.

Ειδικότερα, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων (98%) θεωρεί πως η τρέχουσα κατάσταση της εθνικής οικονομίας είναι «κακή» (έναντι 51% των ευρωπαίων πολιτών).

Αντίθετα, μόνο το 2% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι «καλή», έναντι 46% των ευρωπαίων πολιτών.

Επιπλέον, το 69% των Ελλήνων (έναντι 27% των ευρωπαίων) αξιολογεί ως «κακή» την τρέχουσα κατάσταση του νοικοκυριού του και το 49% χαρακτηρίζει «κακή» την κατάσταση στη δουλειά του (έναντι 22% των ευρωπαίων).

Τα μεγάλα «αγκάθια»

Ανεργία, οικονομία, δημόσιο χρέος και φορολογία είναι τα μεγάλα «αγκάθια» για τους Έλληνες, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «ποιες θεωρείτε ότι είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα σας;», το 51% των Ελλήνων απαντά η ανεργία, το 45% η οικονομική κατάσταση, το 26% το δημόσιο χρέος και το 16% η φορολογία.

Όσον αφορά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ, η τρομοκρατία είναι η κυριότερη για το 41% των Ελλήνων, ακολουθεί η μετανάστευση για το 32% και η οικονομία για το 31% των ερωτηθέντων.

Ωστόσο, οι Έλληνες εμφανίζονται οι πλέον απαισιόδοξοι για το μέλλον της ΕΕ. Το 70% θεωρεί ότι «τα χειρότερα έρχονται» (40% των ευρωπαίων), έναντι 29% που πιστεύει ότι «οι επιπτώσεις της κρίσης στην απασχόληση έχει ήδη φτάσει στο υψηλότερο σημείο της» (47% των ευρωπαίων).

Αναφορικά με την εικόνα που έχουν οι πολίτες για την ΕΕ, το 47% των Ελλήνων απαντά «αρνητική» (έναντι 21% των ευρωπαίων), το 34% «ουδέτερη» (37% των ευρωπαίων) και «θετική» απαντά το 18% των Ελλήνων (το 40% των ευρωπαίων).

Επιπλέον, σχεδόν έξι στους 10 (62%) Έλληνες εκτιμούν πως το σημαντικότερο επίτευγμα της ΕΕ είναι η ειρήνη μεταξύ των κρατών-μελών της Ένωσης και ακολουθούν η ελεύθερη διακίνηση προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών (68%), το ευρώ (19%) και το πρόγραμμα ERASMUS (20%).

LEAVE A REPLY