ΕΦΚΑ: Αυξάνονται οι εισφορές, μειώνονται οι εισπράξεις

ΕΦΚΑ: Αυξάνονται οι εισφορές, μειώνονται οι εισπράξεις

412
SHARE

Προβληματισμό προκαλεί στη διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) η χαμηλή πορεία που καταγράφει το πρώτο τετράμηνο του 2017 η εισπραξιμότητα των εισφορών από 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες.

Ειδικότερα, το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου εισπράχθηκαν 617 εκατ. ευρώ έναντι βεβαιωμένων οφειλών, ύψους 995 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, η καθιέρωση από το 2018 νέου τρόπου υπολογισμού των εισφορών θα φέρει νέες αυξήσεις για τους αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, γεγονός που αναμένεται να συμβάλλει στην περαιτέρω μείωση της εισπραξιμότητας ακόμα και κάτω από το 60%.

Έτσι, οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημα της προηγούμενης χρονιάς, χωρίς να αφαιρούνται οι εισφορές που έχουν καταβληθεί στον ΕΦΚΑ.

Τα ασφάλιστρα που θα κληθούν να πληρώσουν από τη νέα χρονιά οι ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι και βιοτέχνες θα είναι αυξημένα έως και 11,95%, ενώ για τους επιστήμονες η αύξηση ενδέχεται να φτάσει και το 22,95%.

Αναδρομικός λογαριασμός για 360.000 ασφαλισμένους

Την ίδια ώρα, στην τελική ευθεία βρίσκεται η ανάρτηση των εισφορών που καλούνται να πληρώσουν αναδρομικά 360.000 ασφαλισμένοι.

Καταρχήν, πρόκειται για νέους επαγγελματίες, οι οποίοι έκαναν έναρξη ή άλλαξαν τη νομική μορφή της εταιρίας τους από 1/1/2017 και θα χρεωθούν με το ελάχιστο ποσό των 168 ευρώ το μήνα.

Η δεύτερη κατηγορία που θα λάβει αναδρομικά τα ραβασάκια του ΕΦΚΑ είναι οι περίπου 300.000 επιστήμονες (γιατροί, φαρμακοποιοί, μηχανικοί, δικαστές, δικηγόροι, υποθηκοφύλακες, δικαστικοί επιμελητές και συμβολαιογράφοι), οι οποίοι θα λάβουν νέα ειδοποιητήρια πιθανότατα από τον Ιούλιο.

LEAVE A REPLY