ΕΦΚΑ: Επιστρέφουν στις θέσεις τους υπάλληλοι που καταχράστηκαν χρήματα!

ΕΦΚΑ: Επιστρέφουν στις θέσεις τους υπάλληλοι που καταχράστηκαν χρήματα!

1119
SHARE
Έως 350 ευρώ το μήνα η επιδότηση εργοδοτικών εισφορών για τα «μπλοκάκια»

Ούτε ένας, ούτε δύο αλλά τουλάχιστον 19 επίορκοι υπάλληλοι ασφαλιστικών ταμείων οι οποίοι ομολόγησαν ότι καταχράστηκαν μικρά ή μεγαλύτερα ποσά, επιστρέφουν ατιμώρητοι στις θέσεις τους στον ΕΦΚΑ και μάλιστα στις θέσεις που είχαν προτού τεθούν σε αργία λόγω του παραπτώματος για το οποίο εκκρεμούν οι πειθαρχικές κυρώσεις που φτάνουν μέχρι την απόλυση! Που σημαίνει πως όσοι ήταν προϊστάμενοι θα παίρνουν και… επίδομα θέσης!

Σύμφωνα με το σημερινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» ο ΕΦΚΑ είναι υποχρεωμένος (!) να τους δεχτεί. Το παράδοξο -έως και εξοργιστικό- είναι το γεγονός πως ακόμη και αν θέλει να τους διώξει, ο διοικητής του ΕΦΚΑ Θ. Μπακαλέξης, δεν μπορεί τον κάνει γιατί η απόφασή του θα είναι παράνομη!

Το… κενό

Ο λόγος που οι επίορκοι πιάνουν ξανά τα πόστα τους στον ΕΦΚΑ και δεν έχουν απομακρυνθεί είναι επειδή δεν έχουν συσταθεί τα υπηρεσιακά και τα πειθαρχικά συμβούλια όπως προβλέπει ο νόμος 4387/2016! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή καμία εκδίκαση επίορκου υπαλλήλου και όταν λήγει η διετία της ημιαργίας τους (σ.σ.: στο διάστημα αυτό παίρνουν και μέρος του μισθού τους), επιστρέφουν στις θέσεις τους, ουσιαστικά ατιμώρητοι και με κίνδυνο υποτροπής!

Δηλαδή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι 19 υπάλληλοι παραδέχτηκαν στις Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις (ΕΔΕ) ότι καταχράστηκαν ποσά για ίδιον όφελος, αλλά, ελλείψει πειθαρχικού οργάνου, στον ΕΦΚΑ δεν μπορεί κανείς να τους απομακρύνει.

Από τις διασταυρωμένες πληροφορίες που εξασφάλισε και αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, μεταξύ των 19 επίορκων που τους ξαναπαίρνει ο ΕΦΚΑ είναι:

– Υπάλληλος σε υποκατάστημα του ΕΦΚΑ Ηρακλείου Κρήτης ο οποίος καταχράστηκε -και το ομολόγησε- 4.500 ευρώ, τα οποία, όπως είπε ο ίδιος, τα πήρε για να τα δώσει στη φίλη του που τα είχε ανάγκη!

– Γυναίκα υπάλληλος σε υποκατάστημα του ΕΦΚΑ στη Μακεδονία η οποία πήρε 1.900 ευρώ από το ταμείο, γιατί, όπως είπε, στην ΕΔΕ τα ήθελε για να πάει διακοπές!

– Προϊστάμενος σε κεντρικό υποκατάστημα ΕΦΚΑ Αθήνας ο οποίος έκανε «ανάληψη» άνω των 5.000 ευρώ ομολόγησε την πράξη του, αλλά λόγω έλλειψης πειθαρχικού οργάνου επέστρεψε από τις 26/6/2017 στη θέση προϊσταμένου με μισθό και επίδομα 350 ευρώ.

Στο μεταξύ, πρόσφατα αποκαλύφθηκαν άλλα δύο κρούσματα, το ένα στον ΕΦΚΑ Βόλου με κατάχρηση ποσού 80.000 ευρώ και το άλλο στον ΕΦΚΑ Πάτρας με κατάχρηση 100.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις φαίνεται πως δρούσε κύκλωμα το οποίο πίστωνε επιδόματα στους τους ατομικούς λογαριασμούς των… μελών του και στη συνέχεια άλλαζε τους IBAN για να μη φανεί σε ποιους πήγαιναν τα χρήματα.

Σε εκκρεμότητα είναι, επίσης, οι υποθέσεις 250 επίορκων στα πρώην ταμεία του ΕΦΚΑ. Ευθύνη για την ατιμωρησία και τα κρούσματα διαφθοράς φέρει και το υπουργείο Εργασίας, που εκ των υστέρων αντιλήφθηκε την γκάφα με την επαναφορά 19 επίορκων υπαλλήλων και ετοιμάζει τώρα νέα διάταξη για να συγκροτηθεί το πειθαρχικό συμβούλιο του φορέα! Μέχρι να ψηφιστεί όμως και να συγκροτηθούν τα Πειθαρχικά… θα έχουν επιστρέψει και οι άλλοι 250 επίορκοι λόγω παρέλευσης διετίας από το καθεστώς αργίας!

Η υπουργός Ε. Αχτσιόγλου δεν γνώριζε την έκταση του προβλήματος κατά την ενημέρωση που είχε προχθές από συνδικαλιστές του ΕΦΚΑ, ο δε υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος είπε ότι θα φέρει τη νέα διάταξη… μήπως και προλάβουν να κλείσουν την πόρτα στους άλλους 250 επίορκους υπαλλήλους.

Οι υποθέσεις αυτές είναι της τελευταίας διετίας, δηλαδή από τα μέσα του 2015 και μετά, και ο λόγος που οι επίορκοι επιστρέφουν είναι επειδή παρήλθε η διετία της αργίας από τα καθήκοντά τους, αλλά μέσα σε αυτή τη διετία δεν ασκήθηκε καμία πειθαρχική δίωξη.

Από γκάφα σε γκάφα…
Ο λόγος είναι ότι με το νόμο Κατρούγκαλου μαζί με την κατάργηση των Ταμείων προβλέφθηκε και η κατάργηση των υπηρεσιακών και πειθαρχικών συμβουλίων που λειτουργούσαν αυτόνομα στο ΙΚΑ, στον ΟΑΕΕ και άλλους φορείς ως τις 31/12/2016. Θα έπρεπε να συγκροτηθούν εξαρχής στον ΕΦΚΑ από 1ης/1/2017, αλλά μέχρι και σήμερα δεν λειτουργεί κανένα!
Το κενό πήγε να μπαλώσει ο κ. Πετρόπουλος, αλλά το έκανε μεγαλύτερο, αφού όρισε τον Μάιο του 2016 τρία μέλη για το Πειθαρχικό του ΕΦΚΑ, ενώ ο νόμος προβλέπει πέντε με τη συμμετοχή και δύο εργαζομένων. Για να βγουν όμως τα μέλη των εργαζομένων θα έπρεπε να προηγηθεί η σύσταση υπηρεσιακών συμβουλίων που θα τους επέλεγαν, τα οποία υπηρεσιακά συμβούλια δεν λειτουργούν στον νέο ΕΦΚΑ!

LEAVE A REPLY